söndag 18 april 2010

Bouleting - veteranprojektet

Hans Hagberg föredrar resultatet av veteranprojektets arbete.
Veteranprojektet (VeP) hade i uppdrag:
* öka medlemsantalet
* söka vägar för praktiskt samarbete med andra organisationer
* stimulera tillkomsten av fler anläggningar

Som det har informerats om tidigare föreslog veteranprojektet redan i februari att en veterankommitté (VK) inrättas på nytt efter detta förbundsmöte. Kommittén ska vara:
1. Referensgrupp till FS i tävlings- och organisationsfrågor
2. Referensgrupp till förbundets valberedning
3. Kontaktgrupp för distrikt och föreningar
4. Kontaktorgan med PRO/SPF
5. Utredningsorgan i veteranfrågor
6. Remissinstans åt FS i alla frågor av intresse för SBF

Kommittén består förslagsvis av fem personer och får även, om FS så beslutar, uppdraget att utreda förenklade licensbestämmelser och att ansvara för genomförande av viss försöksverksamhet av det föreslagna slaget.

VeP föreslår i sin slutrapport också följande:
1. Att försöksvis undanta tävlingsarrangemang på helgfria måndagar-torsdagar från licenskravet. Det här förslaget berör inte nuvarande bestämmelser om propagandatävlingar.

2. Att minska de geografiska restriktionerna för tävlingar i samband med regionala och nationella tävlingar så att tävlingssanktion vägras inom det aktuella distriktet samt för andra tävlingar inom en radie av 150 kilometer från tävlingsorten.

3. Att undersöka möjligheten att ta ut licensavgift i flera steg för spelare i klassen V65. Sådana spelare skulle kunna ges möjlighet att lösa licensavgift vid tävlingsstart med visst belopp och efter visst antal tävlingar samma år skulle full licens anses vara löst. Vid start i förbundstävlingar skulle krav på full licens fortfarande gälla.

Förslagen möter en del protester.
Håkan Jonsson säger att det första förslaget - om inrättandet av kommittén och dess sex funktioner - är hyfsat bra.
- Även om jag egentligen tycker att vi ska sluta dela in oss i grupper - alla kan spela boule.
De tre nya förslagen betecknar han som "en katastrof".
- Om man måndag till torsdag ska kunna spela utan licens bara för att man har uppnått den aktningsvärda åldern 65 år kommer vi garanterat att minska antalet licenser i den gruppen. Ekonomiskt kan man lösa det genom att tävlingsarrangörerna betalar in pengar - men vår röst som förbund kommer att bli svagare när vi tappar våra medlemmar.
Jonsson tycker att man kanske borde se över åldersindelningen snarare än att göra särskilda regler för veteraner.
- Det är kanske larvigt att kalla 55-åringar för veteraner. Jag är snart där själv, men jag känner mig inte som någon veteran.

Markus Viktorsson tycker att förslagen är ganska bra. Han tycker absolut att man borde kunna minska de geografiska restriktionerna. Och att man, om det är administrativt möjligt, kanske skulle kunna slå ihop förslag 1 och 3 - så att man under de licensfria tävlingarna må-to får in pengar för delbetalningar av licens. När man varit med i kanske 8 tävlingar har man den konkreta licensen och vill man vara med i ett större arrangemang får man naturligtvis betala hela avgiften direkt.

TK:s ordförande Pontus Thuresson:
- Punkt 1 är ett utmärkt förslag om man vill fasa ut medlemmarna i V65-klassen ur förbundet. Vill man ha fler medlemmar tror jag inte att det är det. Punkt 2 kan jag delvis hålla med om - det är framför allt V65 som inte är resebenägna. Men de som gör stora arrangemang vill säkert ha kvar bestämmelsen. Jag tror inte att Örestad Open och de andra nationella och internationella tävlingarna vill behöva konkurrera med folks lathet.

Erling Ottosson menar att det handlar om att ändra kulturen i pensionärsorganisationerna, att få dem att inse att man kan fortsätta tävla.
- De allra flesta har hållit på med tävlingar tidigare i andra idrotter. Nu kan man fortsätta även om man har ont i ett knä. Av de åtta föreningarna i vår allians är sju rena pensionärsorganisationer. Dem har vi infiltrerat och det har resulterat i nya licenser. Och det är bra med veteraner, om de inte är så gamla som jag, för då orkar de jobba. Vid våran Strandcup är det nästan uteslutande veteraner som arbetar.

Harriet Södergren säger att om det är så att det inte ska behövas licens för att tävla måndag - torsdag måste det tydligt framgå att det är en rejäl rabatt på anmälningsavgiften för de licensierade.

Eddy Persson, medlem av VeP, säger att vare sig punkt 1 eller 2 ska gälla uteslutande för V65-klassen.
- Alla som har möjlighet att tävla måndag-torsdag ska kunna ta med sig en kompis som inte har licens. Och det är samma sak om den minskade sträckan för restriktioner - den ska gälla alla. Skara, till exempel, som ligger ganska centralt i landet har sex hela helger som är stängda för tävling.
- Vilken katastrof - då är det ju bara 46 helger kvar, utbrister Thuresson.
- I skidförbundet betalar man bara genom startavgifterna. Är man med i två tävlingar kanske man bara betalar 40 kronor till förbundet men spelar man 30 får förbundet 600, fortsätter Eddy Persson.
- Då får man fler människor som spelar boule. Jag tycker att det låter på flea här som om veteraner är något som katten släpat in när det i själva verket är fyra femtedelar av förbundets medlemmar.

Håkan Jonsson berättar att hans innekatter är innekatter och inte släpar in någonting.
- jag är inte purung själv. Men jag är så pass fiffig att jag förstår att man behöver ekonomi i ett förbund och att veteranerna står för de största delarna av vår. Jag har inget emot veteraner och inget emot socialspel men jag är kanske lite emot en ihopblandning. Och jag är absolut emot att slopa licenskravet för vissa grupper. Är det så att man ska slopa licenskravet för alla - ja, då är jag ännu mer emot.
- Vi kommer ju inte att ha en licens kvar om vi gör så. Det är en ren vansinnighet.
- Däremot kan man kanske tänka sig två licensnivåer. Men om syftet är att dra över medlemmar från PRO är det fel att vi sänker oss till deras nivå. Men man skulle kunna säga att vill ni inte vara med i våra stora fina tävlingar, som DM och SM, kan ni få köpa en billigare licens.

Kenneth Lindvall, GBBF - också medlem i VeP, gillar inte Håkans inlägg.
- Vill man riktigt sabla ner någonting som man inte har satt sig in i - då ska man agera som du gör nu. Vi har räknat och analyserat och du har missuppfattat hele alltet. Det här handlar om hur man ska öka medlemsantalet. Jag har varit med i en stor veteranklubb med 150 personer där 130 säger nej till licens.

Robert Boström, förbundsordförande:
- Faktum kvarstår: Är 250 kronor verkligen en så stor avgift att den gör att man inte vill vara med hos oss?
Han sätter streck i debatten.
- Jag konstaterar bara att VeP är ett projekt som är slutfört och att vi kommer att bilda en veterankommitté för att fortsätta. Jag förutsätter att den gärna tar emot alla de synpunkter ni vill framföra när den är bildad.

3 kommentarer:

Ante sa...

Den här Håkan Jonsson verkar vara en lycklig man i sin egen lilla värld.Har killen överhuvudtaget tänkt???Hans åsikt och dess eventuella genomförande skulle dra ner boulen till det det en gång var.Ren parklek...och ingen tävlingsverksamhet över huvud taget.Var skulle arrarna få deltagare te sina tävlingar ifrån?OM det nu mot (min) förmodan skulle vara ngn som VILLE arrangera.

dag hervieu sa...

Varmt tack för en fantastisk uppdatering av bouleting och årsmöte.
Med Lasse vid rodret har vi äntligen fått information från SBF.

Det har vi saknat sedan Staffan Stjernholm försvann.

BRA LASSE!!!!!

Mattias Thorell sa...

Håller med Dag, Lasse gör som vanligt ett kanonjobb!

Ante, hur menar du? Varför skulle ingen vilja arrangera tävlingar?