måndag 19 april 2010

Bouleting - motionsdiskussioner

Intresset för att diskutera de nio inkomna motionerna är inte gigantiskt.

Motion nr 8 - om SM i skytte - från Rövarekulan tas upp av föreningens ordförande Sten-Erik Nilsson som förklarar att bakgrunden till motionen är observationer gjorda vid förra årets SM i Växjö.
- Duellanterna uppträdde inte som vi tycker att man ska göra. I semifinaler och finaler ska det vara duellskjutning. Det finns speciella skyttemattor för det. Skyttarna ska befinna sig på dessa mattor. När vi införde SM i skytte stod Dick Nilsson och Jonas Jacobsen i final på var sin matta - en började skjuta, därefter den andra, de sköt en kula var, när de skjutit tog de ett steg bakåt och sköt nästa. Då fick man tempo i det.
- Det var bedrövligt vid årets SM. Bara Håkan Berg uppehöll sig på sin matta. Film därifrån finns ju på webben - gå in och se hur det ser ut. Vi vill ha ett regelverk som reglerar det här.

TK:s ordförande Pontus Thuresson:
- Vi har ju skrivit ett svar till motionären, som i sin motion får det här att handla om psykningar. Regler för det innefattas i den regelbok vi har. Om någon domare har missat det är det bara att beklaga, men det är inte fel på regelverket - det står tydligt hur man ska göra.
- Däremot i det här med tempot kan jag hålla med dig lite. Det är bland annat därför vi överväger att ta bort skyttet som SM-klass och jag hänvisar till vårt svar på motion 9.

Håkan Jonsson, Norra (nationell domare):
- Det här skulle jag kunna stödja - argumentationen om tempot. Däremot inte det som var formulerat i motionen från början, om psykningen.

FS ordförande Robert Boström:
- Det har inte kommit några klagomål från de som skjutit. Vi har pratat med några av dem. Klarar man inte av pressen att stå sex meter ifrån sin motståndare och skjuta har man inte i skyttefinaler att göra - det är deras kommentar.

Markus Viktorsson, sydsvenska:
- Det finns ett väldigt spänningsmoment i skyttet och det vore olyckligt att ta bort skyttet. Men det behövs tempo i det - skytten ska göra sitt och sekundanten sitt.

Sten-Erik Nilsson:
- Är det så märkvärdigt att skriva en anvisning om att de ska stå kvar på sin skyttematta medan de skjuter? Det behöver vi kanske inte utreda... Pontus, du har väl sett finalerna?

Robert Boström:
- Det är också så att vi lyder under internationella regler. Det får inte bli ett löjets skimmer över antalet regler. Det är fyra avstånd, man har tre klot, en del vill hålla ett klot i andra handen medan de skjuter - vi har ändå alltid momentet med ett klot som ska tillbaka till skytten.
- Jag tycker att skyttarna sköter sig och visar varandra respekt. Jag har aldrig upplevt problemet förrän jag såg den här motionen.

Sten-Erik Nilsson:
- SM-skyttet ligger dessutom fel i tid, på söndagen innan folk kommit dit.


Motion 1 - om valberedningens sammansättning - tas upp av Kenneth Lindvall, GBBF och ledamot i valberedningen.
- Vi lade en motion förra året som togs emot med ett ja och nu vill man ändra den igen. RF:s stadgar hänvisar man gärna till och vi har pratat med RF:s jurist Christer Pallin. "Man ska verka för" en jämn fördelning, säger han. "Kvinnor och män BÖR...", står det i SBF:s egna stadgar om styrelsens sammansättning.
- Hur ska det gå till rent praktiskt om det SKA vara lika fördelning - ska det vara fem och en halv kvinna och fem och en halv man då?
- Jag tycker att man krånglar till detta nåt så fruktansvärt. Var glad att vi får ihop en i valberedning överhuvudtaget istället - för det är inget roligt jobb kan jag säga. På ett "ja" går det femtio "nej".

Hans Hagberg, FS:
- Visst kan man tycka att det är inkonsekvent att det står att styrelsen BÖR ha en jämn fördelning men att valberedningen SKA. Anledningen till en sådan ologiskhet är att valberedningen är ett gammalt problem som vi i Svenska Bouleförbundet lägger ner alldeles för lite jobb på.
- Motionären skriver att den nuvarande valberedningen till 80 % består av män över 55 år - och det är en riktig observation. Det är också riktigt att det inte är bra. Valberedningen ska spegla olika delar av verksamheten så att ni - ombuden vid årsmötet - ska ha ett så bra underlag som möjligt när ni ska fatta beslut. Valberedningen har ett helt annat arbete än förbundsstyrelsen och det är alltså förklaringen till ologiskheten.

Hans T Carlsson, GBBF:
- SKA är tvingande, BÖR kan man laborera med - det är det som är skillnaden. Om vi nu inte får ihop en valberedning med jämn könsfördelning - vad gör man då?

Magnus Halleen, GBBF:
- Det är ju bara att titta på församlingen här idag. Det är ungefär en fjärdedel kvinnor och en klar majoritet män över 55 år.

Håkan Jonsson, Norra:
- Jag undrar också vad man gör när det är en tvingande formulering och fem ledamöter i valberedningen. Ska det vara två kvinnor, två män och en sådan här vad-det-nu-heter...

Sinikka Pisilä, fd ordförande i valberedningen (och förbundet):
- Det krävs ett aktivt arbete av distrikten. Om de nominerar kandidater är det lätt att vara valberedning. Om de också funderar över vilka de vill se i valberedningen är det enkelt att få ihop en ny sådan. Kandidater behöver inte vara här på årsmötet. Det här handlar om att höja statusen på valberedningens arbete. Att vi har sådana problem med att få ihop ny valberedning beror faktiskt på att vi sällan är tillräckligt förberedda.

Eddy Persson, WDBF:
- Jag håller med Sinikka om att det är ett fruktansvärt jobb att sitta i valberedningen. Men det är också det viktigaste jobbet.
- Om nu distrikten är förberedda och alla namnen är herrar som kommer från distrikten - det löser ju inte det problemet.

Markus Viktorsson, UNK+:
- Jag tycker att förslaget är bra. Visst, verkligheten ser ut som den gör idag - men vill vi att den ska göra det. Eller vill vi få in fler unga och fler kvinnor? Jag tycker absolut att man ska sätta SKA-krav - annars kommer vi ju ingenstans.

Kenneth Lindvall, GBBF och valberedningen:
- Säg nu att vi inte får ihop två kvinnor - eller två och en halv. Vad händer då? Jo, då kommer vi att sätta ihop en valberedning ändå. Det är så vi har gjort förut - vi har brutit mot stadgarna hela tiden. Förra året var enda gången vi inte gjorde det - med den nya formuleringen BÖR.
- Om det är fem kvinnor som är de bästa spelar det ingen roll, om det är fem män spelar heller ingen roll. Könskvotering är bara nåt blaha.
- Vi har bett distrikten sedan i oktober att komma med förslag - men får vi några? Enkelt är det inte - gör det inte svårare.

Robert Boström, förbundsordförande:
- Det är olyckligt att gömma sig bakom en svag formulering. Då blir det nog som du säger, Kenneth - att det sitter fem män där imorgon.

Motion 2 - valbarhet till styrelse/disciplinnämnd - tas upp av Magnus Halleen, GBBF:
- Vi har redan hört hur svårt det är att få folk att jobba ideellt. Då är det olyckligt att hindra folk från att sitta på två ställen.

Motionären har bett att få motionen tillbakadragen, påpekas det.

Robert Boström, förbundsordförande:
- Det är sant, men den begäran kom för sent. Motionen har behandlats av åtta distriktsmöten och av FS som har författat ett svar. Om någon vill väcka motionen imorgon går det bra.

Därefter vill ingen diskutera några motioner ytterligare.

1 kommentar:

Rickard Nilsson sa...

Står det någonstans i reglerna att man måste stå på sin skyttematta under hela skyttet? Isf kan man diska alla.....satt faktiskt igår o kollade på skyttet från VM i Senegal, där står ingen på någon matta, det står tom närmre skytteringen än SM skyttarna..oj oj...