söndag 18 april 2010

Bouleting - ny hemsida

(Skriver om mig själv i tredje person en stund. Inte för att verka högfärdig utan mer för att slippa skriva en massa egocentrerade "jag" och för att den här rapporten inte ska skilja sig för mycket ifrån de övriga.)

Redaktör Lasse Franck presenterar den nya hemsidan som han tillsammans med sina kolleger Rebecka Haag och Christina Jonasson på förbundskansliet och med hjälp av Björn Folke Johansson arbetat fram. Nästa vecka (läs: denna vecka) ersätter den nuvarande hemsida på www.svenskboule.se.

Samtidigt berättar han att den sida som från och med då kommer att vara synlig på adressen är version ett och att många fler funktioner tillkommer. I torsdags var Lasse Franck tillsammans med Fredrik Dahlén - mannen bakom SBF Online - hos Riksidrottsförbundet för att diskutera vidare kring möjligheterna att få SBF Online och IdrottOnline - RF:s nya plattform, på vilken den nya sidan är byggd - att samverka. Samtidigt presenterade RF nya funktioner, moduler och plug-ins.

- Det kommer alltså att hända saker med den nya sidan och från etapp ett kommer vi att gå vidare med många fler etapper allteftersom RF ger oss tillgång till nya funktioner. Allt är inte helt färdigt nu heller men vi vill komma igång och börja använda den nya sidan för att vi ska kunna få era synpunkter och ta med oss dem när vi utvecklar sidan vidare. Skicka mejl till mig eller kansliet och tala om vad ni tycker. Berätta vad som fattas, vad som är svårt att hitta, vad som är bra och inte.

- Om vi med IdrottOnline kommer att kunna göra allt det som RF säger att den nya plattformen ska komma att klara av kommer det här nog att bli alldeles lysande.

I det nya systemet kan man redan idag använda sig av olika arbetsrum. Sådana finns nu upplagda för alla distrikt, för landslaget och ungdomsboule. Arbetsrummen är som mindre sajter på sajten. Anders Larsson kan alltså skapa egna sidor och utrymmen på landslagssidan och Markus Viktorsson kan göra det på ungdomsboule. De kan också dela ut behörigheter på olika nivåer till andra. Distriktens administratörer kan göra det för distriktssajterna. Man kan också välja vilken information som ska synas utåt och vilken som bara ska vara synlig för medlemmar - landslagets medlemmar kan alltså få tillgång till egen information via sitt arbetsrum och så vidare.

Funktioner som snart kommer på den nya sidan är resultatpresentation och synkronisering mellan boulekalendern och tävlingskalendern - så att resultat från SBF Online kan bli synliga också på den nya sidan och så att SBF Onlines tävlingar kan synas också i boulekalendern utan att någon själv behöver skriva in all information där.

RF har också lovat att ett antal andra funktioner kommer under året:
* communityfunktioner - forum, ett internt bloggverktyg med mera, intranät/extranätfunktioner kopplade till arbetsrummen,
* utbildningsmodul - för att kunna lägga upp kursplaner, utbildningsmaterial, ta emot anmälningar till utbildningar etc,
* elitmodul - för att kunna lägga upp träningsprogram, sköta träningsrapportering, lägga ut testresultat från Bosöns anläggning, söka elitbidrag och rapportera till RF etc
* webb-/mobil-tv
* annonshanteringsmodul
* ärendehanteringsmodul

Alla klubbar måste öppna sina IdrottOnline-sidor.
Flera klubbar är redan igång med IdrottOnline Klubb, många är det inte. Men alla föreningar måste aktivera sina sidor. Någon gång under hösten - i augusti/september - kommer inloggningsfunktionen nämligen att ta bort från SBF Online. Istället loggar man in via IdrottOnline för att komma åt också SBF Online så att man där kan anmäla sig till tävlingar och så vidare.
Den klubb som i augusti/september inte öppnat sin IdrottOnline-sida kommer alltså inte att kunna anmäla sina medlemmar till tävlingar.
Det här innebär inte att man måste använda IdrottOnline-sidan som hemsida för klubben. Man kan välja att ha den enbart som ett administrativt verktyg där klubbens medlemmar loggar in för att anmäla sig till tävlingar och så vidare.
Att aktivera sin sida är inte svårt. Den som ska vara föreningens administratör skickar helt enkelt ett mejl till klubb@idrottonline.se och uppger namn, hemadress, personnummer, e-postadress och telefonnummer. Vederbörande får då ett mejl med vidare, enkla, instruktioner. All information finns på www.idrottonline.se - där står också hur man gör om man tillhör en flersektionsförening.

Alla medlemmar kommer, när man inte längre kan logga in direkt på SBF Online, att hanteras via IdrottOnline - detta gör att man inte längre behöver uppdatera flera register med adressändringar, nya medlemmar etc.
Om någon dryg vecka kommer det att vara möjligt för föreningsadministratörer att via SBF Online hämta en excelfil med sina medlemmars alla uppgifter (utom licensnr) för export till IdrottOnline. Denna fil kan man sedan importera när man loggat in i IdrottOnline. (Samtliga förbundets licensnummer exporteras centralt vid ett senare tillfälle.)

Alla distrikt har utsett administratörer för sina hemsidor och alla (utom någon) har redan tilldelats sin behörighet och fått inloggningsuppgifter. Sydsvenska Bouleförbundets Kersti Lindelöf har redan börjat använda och arbeta med deras nya distriktssida/arbetsrum.
Samtliga distrikt måste ha flyttat över all information de vill ha kvar och spara från de gamla distriktssidorna till de nya arbetsrummen SENAST DEN 31/12 - då släcks nämligen det gamla systemet ner.
Mer information finns här.

Utbildning i den nya plattformen IdrottOnline finns att få för både distrikt och föreningar genom SISU. Ansvarig för utbildningarna är Jens Lindquist, jens.lindquist@sisuidrottsutbildarna.se, 08-699 62 15. Via honom kan man beställa utbildningar i sitt eget SISU-distrikt. Utbildningar som redan är planerade finns listade på IdrottOnlines hemsida.

Det är troligt att åtminstone någonting kommer att strula i övergången mellan den gamla och nya sidan på Svenskboule.se och att den kanske kommer att vara instabil eller inte tillgänglig någon dag eller några timmar.
Men som sagt kan det här nog bli riktigt bra med tiden, när RF gett oss vad de lovat och när vi lärt av varandra hur vi bäst handskas med de nya sidorna och deras funktioner.

Inga kommentarer: