söndag 9 november 2008

VM i Senegal

För första gången i VM-historien spelas tävlingen söder om Sahara. På tisdag kliver den svenska truppen ombord på flyget som ska ta den till Senegal som ligger nästan så långt västerut man kan komma i Afrika.

Sverige deltog första gången 1980 i det 16:e världsmästerskapet. Det gick i Nevers, vackert beläget i franska Loiredalen. Sedan dess har vi varit med varje år och 44:e VM i Dakar är alltså Sveriges 29:e. Det har varit blandade resultat genom åren. Besvikelserna har varit många. Glädjeämnena få. Faktum är att bara två gånger av 29, har Sverige lyckats slå sig fram till kvartsfinal i turneringen. I Thailand förra året kom vi inte ens bland de 16 bästa.

Ny tävlingsform efter protester
Trots att VM spelats så många gånger är tävlingen inte särskilt välorganiserad. Flera regionala tävlingar i Sverige har betydligt bättre studs på arrangemangen. FIPJP (det internationella bouleförbundet) försöker hålla arrangörer i hela världen i ett järngrepp. Men vad hjälper det! Det senaste exemplet var kanske cirkusen kring spelformen vid dam-VM i Turkiet senast. Då tävlingen skulle blåsas igång stod ännu ett stort antal delegationsledare och råskällde på sekretariatet. Spelformen hade inte presenterats i förväg och vid spelstart visste de flesta spelarna inte ens vilka lag de skulle möta. Efter skyndsam diskussion i tävlingsjuryn bestämdes hastigt och lustigt att det skulle bli gruppspel i stället för monrad. Två timmar försenad kunde tävlingen äntligen komma igång.

En annan sak som tycks omöjlig att få in i VM-arrangörernas huvud är informationen till publiken. Inte ens mycket intresserade åskådare har en chans att få veta hur ställningen är under pågående tävling. Anslagstavlor är inte ens påtänkta, som det verkar.

Vid kanten av den blåa Atlanten
Någon bättring på den här punkten är knappast att vänta. Dock kan ett litet glädjeämne skönjas. De senegalesiska arrangörerna har valt att placera banorna alldeles vid stranden av den blåa Atlanten. Mot vanligheten kommer tävlingen att gå utomhus och publiksorlet kommer att blandas med vågornas kluckande mot sandstranden alldeles nedanför bankanten. Molnfritt och 28-30 grader varmt spås för de fyra speldagarna!

På torsdag eftermiddag brakar det loss. Lottningen sker dagen innan och det är alltså först då vi får veta vilka Sverige möter i första matchen. En nyhet i VM är att det spelas monrad. Varje lag spelar sex matcher. De 16 bästa går till 1/8-delsfinal. Spelformen är mycket omdiskuterad och frågan är om den kommer att bli permanent. Den vanligaste invändningen är att matcherna är tidsbegränsade till en timme. Mot reglerna kommer alltså matcher att sluta innan de gått till 13. Gamla boulevänner ryser av motvilja!

Rickard Nilsson svensk skytt
Redan på onsdag kväll kastas den första svensken i elden. Då börjar VM i skytte med det första kvalet. Svensk representant är Rickard Nilsson, som representerar malmöklubben Coccinelle. Han kanske inte är Sveriges bäste skytt, men han gör sina bästa resultat just i skyttetävlingar. Många har sett honom matcha internationellt motstånd i Mayons spännande skyttetävlingar. I Dakar får han förresten chans att på nytt möta den fenomenale Claudy Weibel. Han skjuter för Belgien. Fransmannen Pascal Milei är visserligen debutant i detta sammanhang, men de flesta tippar honom som segrare i Dakar. Rickard gör sitt sjätte VM och är därmed den mest rutinerade svenska spelaren.

Öppna VM är inte bara spel. Det är politik också. FIPJP håller kongress, något som kanske inte intresserar lika många, men det kan vara nog så spännande. Mer om detta, då vi hörs igen.

Hasse Hagberg













8 kommentarer:

Harko sa...

Milei vann brons i skytteVM i Thailand i fjol.....

Lasse Franck sa...

Tack, Harko, för rättelsen.

Sju VM har jag missat sedan 1979. Phuket i Thailand var ett av dem. Men du var där. Håller du med om, att Milei får ses som favorit i år?

Hasse

Anonym sa...

Ett klargörande: av tekniska skäl använde jag mig av Lasse Francks identitet för att komma in på bloggen.

En rättelse: VM i fjol gick i Pattaya och inte i Phuket.

Hasse

Harko sa...

ska man rätta ska jag också göra det. Milei kom tvåa. Han har dock inte sett lika vasst ut tidigare i år så om han är favorit? Kanske den tidigare bronsmedaljören från Senegal kan smälla högt på hemmaplan? Phusad är inte med i Thailand, Tunisiens toppskytt är inte heller med. Madagaskar kan försvara sin titel. Milei är med bland favoriterna. Weibel kanske äntligen får till det? Fast även han var inte så vass i år. Tippar Madagaskar eller Senegal.

Anonym sa...

Se där har vi de två första tipsen inför VM. Harko tippar Madagaskar och garderar med Senegal.

Jag tror ändå på Milei, trots att han "bara" kom tvåa förra året.

Francois Ndiaye som är Senegals skytt är inget dåligt tips. Han blev sensationell tvåa i VM 2001. Slagen i finalen av legenden Philippe Quintais med siffrorna 46-41. Då var Ndiaye bara 18 år.

Hasse

Ante sa...

Och jag tippat Thailand mot Sverige i final,tyvär med T som vinnare.Höga odds på det...vore faxtiskt kul å kunna sätta en 100:ing på det.

Anonym sa...

Enligt de laguppställningar som finns på den officiella VM-hemsidan skall Pusad spela för Thailand, om så är fallet tror jag att han tar det!

K.Köhalmi

Rickard Nilsson sa...

KK

Phusad står inte som VM skytt på den officiella sidan..kanske blivit utbytt?