onsdag 12 november 2008

Jo det blir VM, men hur?

Hur ska VM spelas? Det är en ganska konstig fråga, för det borde väl alla intressrade känna till. Men efter dam-VM i Turkiet är den inte lika märklig längre.

Här i Dakar surrar luften av rykten. Först som sist vill jag betona, att det jag sa igår inte gäller idag. VM kommer inte att spelas som monrad. De flesta styrelseledamöter som finns på plats är övertygade om att VM kommer att spelas som förra året. Men hur gick det då med monrad, som beslutades vid förra årets kongress i Thailand?
- Nja, svarar Reinold Borré, belgisk ledamot i FIPJPs styrelse. Det blev aldrig beslutat, utan det var mest ett slags preliminär diskussion.

Borré berättar (och det bekräftas av Jean Amiot och FIPJPs kassör Michel Signaire) att VM kommer att spelas som förra året. Så här dagen före tävlingen kan jag alltså avslöja spelordningen och glöm då all tidigare information.

Alla lag lottas i åtta grupper. Precis som i dam-VM förra månaden. 16 lag seedas och däribland är inte Sverige. Alla spelar mot alla i grupperna som sannolikt blir 7-lagsgrupper (man kan aldrig vara säker på hur många lag det blir i tävlingen, förrän lillen har kastats ut). De fyra bästa i varje grupp går till 1/16-delspooler. De två vinnarna i dessa pooler går till 1/8-delspooler. Därefter kvartsfinaler o.s.v.

Kongressen som börjar i morgon bitti kl 9 kommer att besluta om hur VM ska gå till i fortsättningen. Det blir en intressant diskussion med tanke på att inget förslag sänts ut i förväg. Det som uppehåller presidenterna mest i förhandssnacket tycks gälla vilka som ska väljas in i FIPJPs styrelse. Elva kandidater lär ställa upp (enligt Michel Signaire) och fem platser står på spel. Då pratar jag inte om presidiet (ordf, sekr och kassör) som också står på omval, för de posterna är inte ens ifrågasatta.

Kl 17 blir det invigning och kl 21.30 går skyttet.

Svenskarna har fått sina nya tröjor. De har ätit dagens malariatablett som portioneras ut av Anders. Nu softar de i sina hyddor välbevakade av Abdul Sisé i sin vackra blåa polisuniform.

Nej nu måste jag sluta. Det sägs att ministern som skulle inviga kl 17 är här en halvtimma tidigare. Alla måste rusa till banan.

Ska jag ringa grabbarna först eller hur ska jag göra?
Hasse Hagberg

1 kommentar:

Lasse Franck sa...

Verkar ju som om den stabila organisationen har alla förutsättningar att bjuda på en spännande kongress imorgon...