torsdag 13 november 2008

Expertkommentar

Mycket gott tecken från Rickard - men sluta inte
grupptrea!

Tillbaka i studion.

Vi bryter in från Sverige igen med några ord från vår expertkommentator Björn Ivarsson.


Ivarsson, som själv spelat öppna VM fyra gånger och även varit Sveriges representant i Skytte-VM, menar att de 36 poäng Rickard Nilsson sköt till sig i kvalomgången måste ses som ett mycket gott tecken.

- Att han vispar iväg 36 poäng med en gång är starkt gjort. Speciellt med tanke på att han bommar de båda första skotten. När han inledde på samma sätt i NM slutade han väl på sju poäng eller någonting sådant.
- Att han nu lyckas komma tillbaka efter en sådan start - det måste vara något slags pånyttfödelse. Att vårt traditionella nervdaller visar att han klarar av en sådan sak - det var nog det bästa som kunde hända nästan.
- Det är riktigt bra. Starkt gjort av Rickard.

Först ifrågasätter Björn förbundskapten Anders Larssons uttalande om att Sverige skulle ha hamnat i en jobbig grupp.
Men efter att ha finstuderat det hela lite inser Ivarsson att det kan bli en katastrof att hamna på tredjeplatsen i den - och att det på pappret är den troligaste placeringen för Sveriges del.

Grupptrean hamnar nämligen i en pool med segraren i grupp 8, som torde bli Thailand och tvåan i grupp 7, som antagligen blir Marocko - om de inte lyckas besegra Frankrikes A-lag. I sådana fall hamnar fransmännen i poolen istället.
- Vilken pool det kan bli..., säger Ivarsson.
Spanien är bättre än Sverige, menar Ivarsson, men han tillägger att Sverige kan slå dem.
- De har lite konstiga principer för uttagning ibland också. Men har de fått sina bästa gubbar på fötter är Spanien helt klart bättre. Då skulle jag nästan tro att de tar sig till kvartsfinal.

Björn Ivarsson tror att Sverige har större chans att slå gruppfavoriterna Belgien.
- Om Weibel bara sköt 40 poäng i kvalet är han knappast glödhet. Han brukar alltid skjuta minst 50 i just kvalomgången, när han kan vara supertaggad och helt avspänd. Nu måste han vara spänd av någon anledning.
- Och om Weibel inte är i slag är det inte säkert att det är så mycket med det belgiska laget.
- Tänk om Spanien och Sverige lyckas peta ner Belgien till tredjeplatsen, samtidigt som Marocko knuffar ner fransmännen en placering. Då blir det en slutspelspool med Thailand, Frankrike och Belgien. Vilken pool! Då är det hej då, Belgien...

- Hur kan det komma sig att Madagaskar inte låter den regerande världsmästaren skjuta?
- Det är väl uttagningsprinciperna igen. Han som sköt nu är väl förbundskaptenens brorsa eller så... Om inte världsmästaren själv tackat nej därför att han ville sluta på topp eller inte trodde sig kunna upprepa samma fina resultat.

Nere i Senegal spekuleras det snarare i riktning mot att årets skytt skulle kunna vara samme man som finansierat Madagaskars VM-resa.
- Ur ett svenskt perspektiv skulle det väl snarast innebära att Hasse Hagberg gick in och sköt som förbundets representant, skrattar Anders Larsson.

Lasse Franck

5 kommentarer:

Joachim Andersson sa...

Har ni sett 100m heat på OS och dyl.?
Dom flesta tar de lugnt tills det gäller..
Ja tror Weibel kommer vara bättre ju längre de går! Och spänd? Hallå Ivar, du pratar om en av världens absolut bästa och mest meriterade spelare..

Lärarjäveln sa...

Rapporteringen och runt-omkring-skrivandet håller världsklass så här långt. Riktigt bra av alla berörda, från Senegal till Sverige. Keep up the good work!
Och heja Sverige!!!

Ante sa...

Håller med Herman.Kul å bra läsning här.
Men min spontana reaktion på det sista här är att vi Svenskar har en förmåga att koncentrera oss lite väl mycket på lottning å dyligt.Nått som själva spelet (spelarna lyssnar och ökar på sina funderingar)kan bli lidande av??

Ivar sa...

Har ni sett Weibel skjuta på Mayon? I avspänt läge skjuter han i vanliga fall hysteriskt bra och höga poäng.

Tycker det är ett mycket bra tecken på att han inte är i 100 % form.

Men han kommer säkert gå till Semi på rutin.

Ante, det är inget fel i att titta framåt och vara medveten om förutsättningarna. Att veta om en tuff lottning kan snarare göra att man är på tå hela tiden och kör 200 % även mot "sämre" länder för att inte åka på slarv torskar.

Jag är helt övertygad om att Anders kan hantera den infom på ett bra sätt och vända det till något positivt.

En gång till, MYCKET BRA Rickard, jag vet hur svårt och jobbigt det kan vara att skjuta och 36 p är bra jobbat, speciellt med tanke på starten och bortdömd 5p.

/B

Lärarjäveln sa...

Enligt FIPJPs hemsida blev Weibel femma med sina 40p. Frankrike, Senegal, Armenien och Marocko tog de fyra första platserna.