torsdag 25 februari 2010

Frankrike vs Sverige

I Frankrike är boule den åttonde största sporten, mätt efter antalet utövare. I Sverige är den tjugofemte.

Ändå påminner den franska och den svenska bouledebatten om varandra i så hög grad att de nästan kan sägas vara en och samma.

Vad kan man dra för slutsatser av det?
Och vilka analyser kan man göra av statistiken?

2 kommentarer:

Lärarjäveln sa...

En väldigt bra skriven text!

Det är intressant att utvecklingen i Frankrike är identisk med den i Sverige. Jämförelserna med boulen i de två länderna ska kanske stanna där, men intresant är det.
En annan intressant jämförelse går att göra med idrott i övrigt i Sverige. Jag är ganska säker på att deltagandet i idrottsföreningar är högre än för 20 år sedan sett till de yngre åldrarna (upp till 13 år) men betydligt lägre därefter. Bland elever på min skola här i Borås slutar väldigt många med organiserat idrottande under sin tid på högstadiet. Detta var nog ett ganska vanligt fenomen bland tjejer tidigare, men idag är det gällande bland både pojkar och flickor. Att vi har få juniorer är alltså inte ett isolerat bouleproblem, även om boulen har väldigt få juniorer jämfört med andra idrotter.

Mattias Thorell sa...

Ja tror vi vet för lite om orsaken till Frankrikes tapp av spelare.
Vet den Franka organisationen varför?
Vore intressant att veta!

Det borde vara bouletider nu, med tanke på att den Svenska ungdomen blir allt latare med datorn som utgångspunkt i livet.

Vi måste bara hjälpas åt och lägga kraft på det. Då kommer vi lyckas.