söndag 15 november 2009

Problem 2: Schweiziskt system.

Det schweiziska systemet är egentligen inte så förbaskat komplicerat. När man väl fått det förklarat för sig av någon som begriper det. Det innehåller en inbyggd ranking som skiljer lagen åt beroende på vilket motstånd man haft.

När de fem grundomgångarna har spelats placeras alla lagen in i en tabell precis som vanligt vid monradspel – efter antal segrar och kvot (the Swiss ranking). Sedan får man så kallade Bucholzpoäng/rankingpoäng beroende på vilket motstånd man haft.

Sverige har efter fem matcher 3 vinster, 18 plats, -6. Vi har mött följande lag:

Estland: 1 vinst, 30e plats, -7
Tjeckien: 2 vinster, 22a plats, -5
Thailand 1: 5 vinster, 2 plats, +40
Spanien 1: 4 vinster, 6 plats, +26
Filippinerna: 2 vinster, 19 plats, +8

Enligt ett riktigt schweiziskt system får man rankingpoäng i form av det antal segrar motståndarna har tagit. Sverige skulle alltså fått 14 Bucholzpoäng. Ju högre poäng desto bättre. Ligger man trots det lika kommer de så kallade fina Bucholzpoängen – som består av motståndarnas Bucholzpoäng – och först därefter kommer kvoten. Enligt detta system skulle Sverige, enligt Klaus Eschbachs (den tyske ordföranden och CEP-medlemmen) beräkningar, som vi försökt följa en stor del av natten kommit på elfte plats.

Här komplicerades saken av att det i programmet hittats på ett eget schweiziskt system där man istället får poäng efter motståndarnas placering. Sverige skulle fått 79 sådana. Ju lägre desto bättre. Med det systemet skulle vi också hamnat på elfte plats.

Det som är totalt ofattbart är bristen på information och organisation. Att vi spelar Världsmästerskap med ett system som ingen känner till. Inte vi heller. Men som godkänts av kongressen i Pattaya. Där Eschbach presenterade systemet.

Det är nämligen bara tyskarna som kan förklara det på ett rimligt sätt. Klaus Eschbach har lämnat in en skrivelse där han begär att det här ska ses över till nästa år och konstaterar att samma misstag inte får upprepas igen. Det tog Sverige med sig till banan samtidigt som vi lämnade in vår protest och förklarade att laget inte tänker spela, strax före det att kvartsfinalen i Coupe de Nations skulle starta.

Sverige har lämnat in ytterligare en protest, som kopierats upp och delats ut till alla delegater vi klarar av att tala med på grund av språkmöjligheterna – många har sagt att de tänker skriva under och många har redan gjort det. Vi hänvisar till Eschbachs brev och förklarar att de annonserat två olika spelsystem men inte följt något av dem. Utan ett tredje. Vi kräver en skriftlig förklaring.

Anledningen till att vi inte kräver att VM ska spelas om är uppenbar – det kommer aldrig att hända. Inte heller skulle särskilt många av de andra delegaterna skriva under ett sådant krav.

Men det är naturligtvis helt skandalöst att ett felaktigt Världsmästerskap har spelats. Danmarks Pascal Verbregue har också skrivit om det hela på Boulistenaute.

Vi har nu också talat med internationella förbundets ordförande Azema, som inte heller – förrän medans vi sitter och talar med varandra – begriper systemet. Han har förstått att man först går på Bucholtzpoäng men inte vad fina Bucholzpoäng är och att det är de som räknas i tredje hand medan kvoten kommer i fjärde. Han hänvisar till styrelseledamoten Claude Stirmel, som är här, och tjecken Karel, som inte är här men som presenterade det schweiziska systemet för kongressen i Dakar förra året.

Azema hävdar ändå att han med en gång, så snart den slutliga rankingen publicerats, såg att Bucholzpoängen saknades. Att precidiet konstaterade att det var något fel på datorprogrammet som används. Som av någon anledning inte är detsamma som Eschbach och tyskarna använder och som enligt Klaus Weibusch, den tyske doktorn och assisterande coach åt Voisin, är lätt att använda.

Jag frågade varför han inte kallade till sig truppledarna i det ögonblicket och han svarade med frågan: varför skulle jag gjort det?

Jag förklarade att det här är ett världsmästerskap och att man i ett sådant inte plötsligt kan tillåta att fel lag går till slutspel, medan andra får nöja sig med Coupe de Nations. Han menar att någon truppledare skulle protesterat i exakt det ögonblick då the Swiss ranking delades ut. I plastfack där de inte syns, istället för på en anslagstavla eller elektronisk scoreboard.

Robert och jag hävdade att man måste skaffa ett system där den aktuella rankingen presenteras efter varje omgång – vilket det gör i det tyska programmet.

Azema håller med, rycker på axlarna, mumlar ett halvt ”sorry” och säger att han inte kan skruva tillbaka klockan och att det är lätt att vara efterklok.
Han har också lovat att titta närmare på felet och lovat att lämna ett skriftligt svar på vår protest, i kväll, på engelska.

Det kan bli en intressant bankett… Där vi delar ut färdigtryckta protester som de övriga nationerna kan lämna in.

8 kommentarer:

Andreas sa...

Och jag som började spela boule enbart för att det var den enda idrott där jag äntligen förstod reglerna...

Anonym sa...

Vilken djävla mupp han verkar vara Azema. Kom just från Thailand, trodde det var Thaiair och inte Finnair till de breddgraderna.

Var på Thailands öppna VM för 2 år sedan, samma sak med resultat helt obefintligt.

Tack för rapporteringarna och lycka till med flyget. Conny

Ante sa...

Ja jisses.Men beröm te dig LF som bemödar dig med att förklara för oss här hemma...och gör det på ett bra å begripligt sätt.
Interna probbs i laget???Stämmer det att spelet fr tjejerna i det mesta varit uselt så kanse man kan förstå att probbs dyker upp.Synd om sportschefen som måste ta tag i,t vid tillfälle.
Ahhja...livet går vidare och det här lär ju inte vara sissta ggn man får sånt här te livs...inom boulen.

Rickard Nilsson sa...

skulle sverige gått vidare tiil a, ja eller nej. (med alla systemuträknungar)

skulle vi fått andra motståndare på vägen?

Unknown sa...

Inför junior-VM i Tunisien, ville jag som domare sätta mig in i vilket tävlingssystem som gällde och besökte därför FIPJP:s hemsida och tog del av tävlingsbestämmelserna för VM. I dessa sades inte ett ord om vare sig Swiss system eller tidsbegränsade matcher. Däremot påstods det att alla matcher spelas till 13! Jag tycker att det är skandalöst att det inte finns aktuella tävlingsbestämmelser för ett VM.

harko sa...

ja Sverige hade gått vidare. Några lag blev felplacerad i lottningen men inget som direkt påverkade Sverige.

Anonym sa...

Ja Sverige hade blivit 11.a oavsett hur man räknat, Tyska eller VM-systemet (om fungerat)

/Boström
(nu tillbaka i Lindome)

John Olofsson sa...

Boule är en trevlig fritidssysselsättning. Inte mer med det.