lördag 1 augusti 2009

NM: Final

Finalen spelas mellan Quatre Boules, team Tapper, och Sandsbro, lag Soto.

34 kommentarer:

Jan sa...

Quatre Boules vann en spännande final med 13-9. Vid ställning 7-7 hade Sandsbro möjlighet att göra att avgöra genom en lilleflytt men misslyckades. Quatre hade sedan i nästa runda då det stog 8-7 chansen att lägga in 13 med sista klotet men fick bara 12.

Janne B

Ante sa...

Kommentar på detta...gör som jag sagt förr.Ha en FK i Stockholm OCH en i zörr.Att som nu ha en fr HH:s Hammarby (kunde inte låta bli) gör ju uttagningar te dessa landslag till en parodi.Inget ont om Stockholmarna som prenumererar på plattserna...men nog faen spelas det MINST lika bra vett-boule i zörr.Eller?
Landslagskval inom vett e eg kul och vettigt...men lite konstigt upplagt.I Skokloster sisst t.ex...var det NÅTT zörrlag med där?
Helgen efter Skokl var det Varbergs Nationella...å helt förståligt (?) var det inte ett ända Stockholmslag med där...för dom pallade inte givetvis.
Låt en UK i vardera Zörr.Stholm-regionen å Norr ta ut 2-3 lag var,kanse samspelta klubblag...dra ihop dom te EN träff...å låt dom göra upp om kommande års landslagsuppdrag.
Men det kommer ju fr Aunte...DET ratar vi :-).

Hasse Hagberg sa...

Ante vill ha två personer som tar ut veteranlandslag. En i söder (söder om Romeleåsen, eller kanske Linderödsåsen?) och en i norr. De båda skulle ta ut ett eller ett par veteranlandslag var som sedan skulle mötas om vilket som var bäst.

På vilket sätt skulle en sådan uttagningsmetod garantera bättre landslag än det kval som alla redan idag kan anmäla sig till?

Anders T. sa...

Ante har ju faktiskt till en viss del rätt, nämligen att det borde finnas en (1) UK istället för nuvarande system med uttagning via landslagskval. Systemet med landslagskval har en stor nackdel, och det är att man måste kunna lösgöra sig vid två tävlingar (fyra tävlingsdagar) som är bestämda på förhand. Jobb, sjukdomar, familj och mycket annat kan ställa till det på en enda av de fyra tävlingsdagarna. Likadant är det vad gäller svenska cupen där man kommer att ha någon form av landslagsrepresentation, men även här är det fyra på förhand bestämda tävlingsdagar som skall uppfyllas.

Vi har ju, som du säkert minns, haft en mailkonversation om ämnet för ca ett år sedan där du framförde förbundsstyrelsens åsikter (du hävdade i alla fall detta på flera ställen). Åsikter som att 1) ".......det skulle kräva, att vi satsade mycket mer på veteranlandslaget än vad vi gör nu.", att 2) "Veteraner blir som bekant inte bättre......", att 3) "som förbundstyrelsen hitills sett det, är i först hand att uppmuntra........inte att skaffa Sverige ära och berömmelse".

1) Det skulle vara intressant att veta vad som satsas på veteraner i förhållande till övriga klasser. Dessutom tror jag säkert att de allra flesta boulespelare kan tänka sig att betela ett par "tjugor" extra om man vet att det går till landslagsverksamhet.
2) Det kommer nya duktiga veteraner varje år.
Dessutom ska jag överraska dig lite. Jag är idag 59 år snart 60, Jag startade med mina första boulekast 1987/-88. Jag har, under årens SM, varit i final i öppen dubbel en gång, 1/4-final öppen singel 2 gånger, final, semifinal, 1/4-final i V55+ ett antal ggr och ändå vill jag påstå att jag aldrig varit bättre än jag är just nu. Det finns fler runt omkring mig där jag sett motsvarande utveckling så jag är inte på något sätt unik.

- Jag är helt säker på att veteranerna vill hjälp till att delvis ”försörja” de övriga klasserna, inte minst våra ungdomar.
- Jag tror också att det i framtiden kommer att vara mycket mera veteranspel i många länder
- Jag tror också att svensk boule har större nytta av veteranerna i SBF istället för i PRO och andra ev. organisationer.
- Jag tror rentav att SBF kan dra nytta av att veteranerna behandlas likt övriga klasser.
- Jag tror nu inte att hela FS delar din uppfattning enligt citaten ovan, och tycker att det är dax att frågan tas upp på agendan igen, lägga ev. prestige åt sidan, kanske gå ut med en riktad frågeställning till veteraner där man kan förvänta sig en "seriös" satsning framöver, och därefter fatta ett klokt och förnuftigt beslut om framtiden.
/Anders T. QUA

Beno sa...

Bra synpunkter Anders

Anonym sa...

Har egentligen inga invändingar mot Anders inlägg alls, men en liten undran har jag likafullt om det kan få vara ok: om man beaktar att du har flera fina öppna placeringar genom åren samtidigt som du säger att du nu är bättre än nånsin (vilket väl verkligen kan stämma, grattis till segern i helgen!); Varför spelar du veteran? Är det inte en större utmaning att möta Sveriges bästa? Utvecklas du inte ÄNNU mer då?

Är det inte just det man kan "anmärka" på f ö? Kan man ha en elitsatsning (för dit får väl satsning på landslag räknas) i en klass där inte de bästa spelar? Eller kanske ännu värre; genom att sporra fler att spela i V55 drar man inte då bort kvalitet från Öppen vilket i sig inte främjar den? Anders T och hans gelikar är i mitt tycke alltför bra för att inte spela i öppen i t ex mästerskapssammanhang.

Hasse Hagberg sa...

Det ser ut som om Anders Tapper är missnöjd med hur landslagsuttagningarna går till.

Det finns anledning att tro att många veteraner tycker att kvaltävlingen är kul och de vill därför gärna vara med i den. Men det ligger sannolikt ingen prestige i detta, som Anders låter förstå. Förbundsstyrelsen kan säkert tänka sig något annat system.

Vad kan annars vara bättre än ett system med kval där alla kan vara med och sedan en mäsgterskapstävling där också alla kan vara med?

Anders T. sa...

Svar till Anonym
Tack, den segern satt skönt vill jag lova.
Naturligtvis får du undra. Jag gillar en öppen och seriös debatt där man måste både kunna ge och ta kritik om den ges på ett just sätt.

Man måste ta i beaktande att det har kommit fram väldigt mycket nya (och yngre) bra spelare samtidigt som de som var unga när jag hade mina, förhållandevis, små framgångar också har utvecklats mycket tack vare den konkurrens som bl.a. getts via landslagssatsningar av olika slag och ett något annorlunda seriesystem än det som veteranerna har.

Det vore förmätet av mig att tro att jag skulle kunna konkurrera med dessa idag. Möjligtvis kan jag hävda mig mot några vid enstaka tillfällen men skulle högst sannolikt få svårt att hävda mig på denna nivå idag trots att jag anser mig vara bättre än någonsin.

Dessutom har jag uppfattningen, vilken även gäller för andra idrotter jag tävlat igenom åren, att man utvecklas bäst i omgivningar där man har bra motstånd men inte för bra.

Svar till Hasse Hagberg
Ja Hasse Hagberg, jag är missnöjd med hur landslagstävlingarna går till. Om du läst hela mitt inlägg så såg du också argumenten därtill. Och tro för all del inte jag är ensam med att vara missnöjd.

Vad får dig att tro att många veteraner tycker att ”kvaltävlingen är kul och de vill därför gärna vara med i den.” om man samtidigt ställer det i relation till ett annat, enligt min och många andras mening, bättre system? I årets landslagskval deltog för första gången på 5 år mindre än 60 lag, nämligen 54 lag. Jag pratar och har pratat med väldigt många veteraner, framför allt de som kan klassas som ”duktiga” för klassen. I princip ingen av dessa tycker att dagens system är ett bra system.
Det finns väl dessutom ett bra skäl till att man inte har systemet i öppen klass.

Jag skrev förvisso ”Ev. prestige”, och med det syftade jag på dina tidigare svar till mig där du utryckte dig ofta i termerna ”förbundsstyrelsen” och ”vi”, och att bl.a. ekonomin och fysiologiska skäl styrde och då utgick jag från, och gör så fortfarande, att det inte var dina egna privata åsikter.

Du säger också att ”Förbundsstyrelsen kan säkert tänka sig något annat system.”. Bra det ser jag, och många med mig, fram emot.

Du skriver slutligen:
”Vad kan annars vara bättre än ett system med kval där alla kan vara med och sedan en mästerskapstävling där också alla kan vara med?”.
Om det nu är så bra varför har man det då inte också i övriga klasser?

Att ha kvar ett öppet NM behöver inte utesluta ett system med förbundskapten som likt övriga klasser avgör vilka som är bäst lämpade att spela i landslaget. Om ekonomin är det stora problemet kan man säkert lösa det på något sätt.

Lasse Franck sa...

Anders - jag ska inte lägga mig i diskussionen, men vill gärna framföra mina gratulationer till dig och dina lagkamrater.

Samt välkomna den här, i mina ögon, seriösa debatten.

Ante sa...

Anders kommer med mycket bra här.Se å lär å överväg detta.
Spec håller jag med om detta att vi vetts nog inte har mycket att sätta upp mot många öpna.Detta gör ju att vett-klass är rätt viktigt att värna om.Int faen skulle jag,å huvuddelen av alla boulers, tävla om inte den fanns.Jätteglöm det.
Annat tänk (ehh) än HH,s borde tillföras denna sport.
En komentar om vett-NM.Spela på tid där???Såå korkat.Jag är för tidsbegränsningar...men inte i sånna här sammanhang.Borde kunna lösas på annat sätt...och gå lika snabbt (om inte snabbare) ändå.
Vet int om jag sagt/skrivit det...men jättegrattz te lag A Tapper te vinsten.

Anders T. sa...

Lasse F. och Ante
Tack för gratulationerna.

Jag önskar att fler går in (framför allt veteraner)och kommenterar ämnet vare sig man tycker si eller så. Endast med en klok och seriös debatt kan man påverka, och påverka det behövs onekligen.

Ska bli spännade att se/läsa (ev.) kommentarer från Hasse H (och övriga)

Stevenson sa...

Landslagskval (inte enbart för veteraner) är jättebra på ett sett - att inga spelare kan favoriseras vid uttagningar + att det handlar om lag som kan förstärkas med en (av laget utvald spelare. Bästa laget spelar - busenkelt. Sen är det viktigt att kvalen spelas i två omgångar och på extremt varierande underlag.

Sedan anses kval inte tillräckligt fint för den öppna klassen där RF-idealet är allt fr sportchefer till UK m m, m m får råda.

Det är jättelätt att dra jämförelser mellan boule och Curling. Där de svenska framgångarna till stor del grundar sig på att landslagen kvalat sig fram och består av LAG där alla spelare är extremt samspelta.

Unknown sa...

Det här var en kul diskussion!

Om det var så att mina medspelare hade till uppgift att sopa banan under klotets väg fram till lillen skulle jag absolut enbart vilja spela i väl sammansvetsade lag.

Den intressanta jämförelsen med curling och laguttagning tycker jag är omvänd. Ta Skottland t ex; där har man - trots de självklara fördelarna med samspelta lag i curling - fått fram ett av årtiondets mest framgångsrika lag genom att ta sig an jobbet att få de bästa spelarna att spela bra tillsammans.

När det gäller uttagningar i veteranboule har jag inga egna preferenser - det dröjer ett tag innan jag är aktuell ;o). Men att ha ett landslag med fk kräver en större satsning, mycket engagemang krävs från många personer, och pengar kostar det. För att det ska vara meningsfullt med ett landslag med fk behöver man nämligen forma en trupp där alla kan spela bra med varandra, och från den truppen ta ut det lag man inför varje uppdrag tror mest på. På det viset får man ut lite extra spets i landslaget, jämfört med att förlita sig på de lag som spelarna själva formerar.

Frågan jag ställer mig är följande: Är de sportsliga utmaningarna i den internationella veteranboulen så stora att det motiverar en sådan satsning? Personligen tycker jag inte det. I framtiden får vi kanske EM och VM för +55 där alla länder satsar seriöst. Då kan det vara en annan sak. Då kanske vi behöver den där extra spetsen för att vinna ära åt nationen.

Vill spelarna ha ett sån't landslag? Om det handlar om att välja mellan ett antal redan formerade trippellag behövs ingen landslagssatsning med fk. Man kan visserligen tänka sig en uttagningskommitte, men det blir alltid surt efter såna uttagningar. Ska vi skicka färdiga lag på landslagsuppdrag så är det bäst att spela om det.

Om det är många av de främsta lagen som inte gillar landslagskvalet i nuvarande form kanske man ska fundera på ett nationellt slutspel under SM som i öppen klass, dit man kan kvalificera sig vid flera tillfällen? Bara en tanke.

Anders T. sa...

Stevensson: Kul att fler visar intresse för den här debatten.

Visst, du har rätt i att det inte går att favorisera någon, men det måste ju vara utgångsläget även med en vald/anställd FK, eller hur? För om en FK favoriserar någon på personliga grunder så måste ju FS avsätta FK omgående. Så fungerar det i alla sporter.

Alla har åsikter om vem som är bäst för stunden, så även jag. Sen tror jag att det många gånger i de debatter som jag läst (framför allt på Maria’s plank) att man blandar samman äpple och päron. Ibland kanske man väljer en socialt mer kompetent person istället för en tekniskt något skickligare spelare, allt för att få ett så slagkraftigt LAG som möjligt.

Jag är helt övertygad om att min namne med Larsson i efternamn (som enligt min mening är vår bästa FK någonsin) tar hänsyn till bl.a. sådana faktorer. Är dessutom helt övertygad om att vi snart ser mer synligt resultat hans arbete.

Min huvudkritik med uttagning i form av dagens landslagskval (fortsättningsvis ”LS”) är att man är väldigt låst till att kunna spela samtliga dessa fyra specifika dagar. Kan du inte en av dessa är du borta från möjligheten att kvalificera dig. Ser man över ett helt år finns det, förutom LS, bl.a. Nationella tävlingar (inom- och utomhus), SM, öppna NM samt Svenska cupen som alla håller lika eller högre klass på motståndet, vilket borde ge en bättre bild av slagstyrkan hos spelarna.

Spelar du ett antal av dessa tävlingar uppfyller du sannolikt även ditt argument, ”extremt varierande underlag”.

Vad avser RF-idealet så varken kan eller vill jag kommentera ditt påstående eftersom jag inte har aning om hur man resonerar från FS håll.

Din jämförelse med curlingen tycker inte jag är riktigt korrekt. De lagen spelar oftast tillsammans under flera år, vilket knappast sker inom boulen. F.ö. sker väl inte uttagningen via ett motsvarande landslagskval i curlingen, eller?

Nu tror jag inte att en person sitter inne med all sanning, men tillsammans kan vi kanske få till ett bättre system på sikt och gärna då så fort som möjligt.

Ha en bra fortsatt sommar!

Mattias Thorell sa...

Jösses, detta var en het potatis!

Varför kommer den upp just nu? Eller har jag tidigare missat något?

Tror curlingen har en motsvarighet till veteranernas uttagning, som jag så någon undra över.

Vet inte riktigt vart jag står, men har alltid varit posetiv till landslagskval, men har heller aldrig spelat i en gul/blå dress;)

Anders T. sa...

Leif
Jag håller med dig om en del, men jag vill ändå bemöta en del av dina synpunkter.

Javisst, vi måste satsa en del pengar för att nå dit. Men om inte det är meningen med att ha en veteranklass, så varför finns den? Hasse Hagbergs synpunkt om ”uppmuntran” anser jag vara ett hån mot satsande veteraner (vilka är ganska många).

Nej, de sportsliga utmaningarna är ännu inte riktigt så stora men jag är övertygad om att de kommer, se den nuvarande 6-nations-landskampen som man vill göra större/bredare. Redan det är ju ett tecken på vart vi är på väg. Varför ska vi då vänta när vi har chansen att ligga i spetsen för den ”kommande” internationella veteranboulen? Våga satsa istället, menar jag.

”Vill spelarna ha ett sån't landslag?” Alla anser naturligtvis att man är bra nog för att vara med i ett landslag men inser nog också att alla inte räcker till. I grund och botten tror jag alla blir rätt nöjda när Sverige börjar nå större/stora framgångar även om man inte själv får delta och så gäller säkert inom den öppna boulen också.

Titta gärna på Danmarks uttagningar av V-landslag. Uttagningarna pågår under en stor del av året. De slutliga kvalificeringarna utmynnade i att de mötte tre lag(av distriktet utvalda) från sydsvenska distriktet, i Malmö resp. Hvidovre. Danskarna ville egentligen mött tre av förbundet uttagna lag men förbundet (läs Hasse Hagberg) var inte intresserade och hänvisade, enligt initierade källor, till "vänd er till distriktet eller gör som ni vill".

Det verkar som om vi egentligen tycker lika i sak men är lite ”oense” om tidpunkten för genomförande.

Välkommen till V-klassen (så småningom)

Ante sa...

Ja...ETT vet jag.Ingen ändring sker med nuvarande Stockholmsresonemang.Känner minst 5 där som under min tidigare disk (ca 2 år sen) sa att...ALDRIG vettklass för mig".Sett dom alla i dessa sammanhang ett tag nu :-).
Och sattsning på vett kommer att öka...för DEN klassen kommer att växa.Spec om vettklass finns...vilket den ju nu gör.
Som sagt...ta bort den och JAG lägger ner å¨kör min träning mm i stället.Nån sa att dessa vetts lika gärna kan lira öppen.Dumt...mycket dumt.Säkert 99 av hundra ser sin begränsning där.Varför ska jag åka te Varberg å agera offer till dessa mycket bättre spelare?Vad vinner JAG på det.Vett-klass är tydligen nå unikt i Sverige (finns i ett fåtal länder till).Lobba för,t...och den växer sig änu större.Ok...inte lika prestigefullt att vinna där som i öppen...men...so wat?.Mitt ego får en kick i alla fall,och schans har jag och många andra DÄR...INTE i öppen.Promice.Hadde man så ett Landslag att sattsa till PÅ LIKA VILLKOR...så ökade det nog änu mer.
Allternativet (om man vill ha en stoor sport) är motionsklass,vilket skulle kunna va ok.Tillåme ÄNU mer ok i å med att fler yngre,mindre sattsande,skulle kunna känna schans att vinna då å då istället för att stanna hemma å som nu skita i,t p g a "slaktofferkänsla".
Jag ääälskar att hysta klot på tävlingar...men kan lika gärna ägna mig åt min sköööna träning å diverse hygge-lir här å där.
Boule kan utövas av ALLA på rätt hög nivå.Inte många sporter som kan skryta med det.
Bågskytte (min tidigare sport) har klasserna Jr,U21 öppen,40+,50+.Verkar funka skitbra.
Ahhja,rörigt blev det...mozz.

Anders T. sa...

Hej Mattias
Ja om inte het så i alla fall intensiv.

Varför dyker då diskussionen upp just nu? Man kan spotta på en sten tills den blir våt, eller den har egentligen sin grund i ett missnöje, bl.a. från mig, att veteraner behandlas annorlunda än övriga klasser med, enligt min mening, rätt korkade argument om att vi kan/bör behandlas annorlunda och att det är ekonomin som styr (läs gärna den danska veterandebatten på www.carreau.dk också). Jag hade, strax efter förra V-NM, en diskussion via epost med Hasse Hagberg om ämnet, men i övrigt får du göra dig besväret att läsa alla kommentarer och skaffa dig en bild av bakgrunden.

Om jag förstått det hela rätt så utgår laguttagningarna vad avser EM i curling från deras SM. Vad gäller uttagningar till VM och OS har jag inte kunnat reda ut om det är samma eller annorlunda. Det fanns/finns en motion om förändring av uttagningarna till curlingförbundets årsmöte. Den gick ut på att bl.a. elitserien och dess slutspel borde ligga till grund för kommande uttagningar (om jag nu fattat motionen rätt).

Anders T. sa...

Ante, jag tror att du sätter fingret på ett par ömma punkter.
Dock måste alla få ha och uttrycka sin/sina synpunkt/-er oavsett vad andra tycker om dem.

Nedan kan ni läsa ett utdrag av hur Danmarks landslagsuttagning går till vad avser veteraner samt någon kommentar till delar av vår debatt. Hoppas att ni inte har alltför svårt att förstå danskan.

"Interesssant debat i har efter NM.
I det sidste indlæg, er det værd at bemærke, at skriveren siger, at ved udtagning af spillere (og ikke kval) vil man støde på problemet, at Kommisionen kan favorisere enkeltspelare. Og det kan give meget uro og efterfølgende diskussion.
Jeg ved ikkke hvor stor jeres kval-tävling er, men for at en kval-tävling skal have værdi, skal den være over mange kampe.
I DK har vi en kval-tävling, der efter 20-24 matcher slutter med at vi finder landslaget, der har ret til at udtage en 4-spelar. De 6 bedst placerede lag, er garanteret plads i næste års spil.
I august holder vi åben kvalifikation. Alle veterantripler kan deltage. De 5 bedste fra kvallen i østdanmark kommer ind i østspelat med de 3 kvalificerede hold fra sidste år. Ialt 8 hold i øst.
Tilsvarende spelas i vest.
Tilsammen 16 hold i DK.
Disse spiller i høst ned til 3 lag i øst og 3 lag i vest.
Disse 6 lag spelar over januar, februar og marts slutkvalifikation. Kanske det er de samme 6 lag som sidste år, men måske er andre stærkere lag kommet ind.
Det er system, der præmierer årets bedste 6 lag ved at de kan spela uten kvalifikation næste år, men i høstens spel skal vise, at de fortsat er de bedste."

hkan sa...

Grattis Anders,till titeln och alla framgångar.
Intressant debatt,hur många dagar tar de danska uttagningarna?
I sex år har jag spelat ihop med Stefan Landell och Sture Öhman i landslagskval med bra utfall,jag tycker nog att dessa uttagningar,där alla kan anmäla ett lag och ge motstånd är det optimala upplägget.Ingen behöver tro att någon FK tar ut "sina" favoriter.
Ett snabbt inlägg ,på väg till Elitserien för Fagersjö PS.
Ha det alla boule lovers.

Anders Larsson sa...

Först bör man nog ställa sig frågan. Vad vill man uppnå med FK eller liknande ?

Hittils har "priserna" varit att man blir NM mästare samt att man vinner en resa med tävling utomlands.

Om vi nu går i tankarna att införa FK så bör frågan ställas till FIPJP hur man ställer sig till Veteran VM/EM. För mig går det inte ihop att man vill ha en FK men titeln man spelar om är NM och att lagen skall tas ut enbart för denna tävling. Då kanske man i så fall skall förändra spelsystemet (som Anders Tapper har varit inne på) i stället.

Bouletour för veteraner kan vara ytterligare ett alternativ. (motsvarande det som kommer införas för öppen klass 2010)

Idag är det svårt nog att hålla koll på spelare i öppen och dam. För en FK i Veteran kommer det vara ett oerhört krävande jobb om inte omöjligt pga antalet spelare.

Däremot tycker jag att frågan om distriktsansvarige bör diskuteras igen för då kan man på ett lättare sätt "se" spelare.

Som det ser ut idag med möjliga tävlingar (internationella) så tycker jag att FK inte är intressant för Veteran.

Hasse Hagberg sa...

Detta med veteranboule är en komplicerad fråga. Precis som Ante påpekar någonstans, är det många duktiga boulespelare som brukar försäkra, att de aldrig kommer att spela veteranboule. Åren går och så småningom dyker en och annan av dem upp på en veterantävling. Inte för att de ångrat sitt tidigare uttalande, utan för ”att det skulle kunna vara kul att prova på”.

Det hela handlar naturligtvis om vårt förhållande till åldrandet. Vi är alla unga och odödliga. Oldboysklasser och ålderdomshem är till för andra. Det gäller inte oss själva.

Alla vet att alla blir gamla. De som är experter vet att åldrandet i flera avseenden börjar redan i 25-årsåldern. En successiv nedbrytningsprocess påbörjas. Den blir alltmer tydlig allteftersom åren går. Själva märker vi det inte förrän exvis, då de första grå hårstråna syns. Eller då vi upptäcker att texten i telefonkatalogen blivit mindre. Eller när vi verkar behöva allt längre tid för att komma över kroppsstelheten, då vi stiger ur sängen på morgonen.

När vi upptäckt alla de där grejerna, brukar vi vara omkring 45 år gamla. Eller kanske 35. En del kanske inte märker det förrän de fyllt 60 år. Anders Tapper t ex har ännu inte märkt det. Han är bara 59.

Boule är en underbar sport. Alla spelar i samma klass, den öppna. Det borde vi kunna nöja oss med, men ändå har vi inrättat andra klasser. Syftet har aldrig varit att gå ifrån den ursprungliga idén, om att alla ska kunna spela ihop. Det får fortfarande alla göra. Men för att i viss mån locka in barn och ungdom har vi skapat klasser för dem, så att de ska slippa bli slaktade i alla tävlingar de deltar i. De yngsta kallar vi miniorer, de lite äldre för yngre juniorer och så har vi juniorer. Detta följer en naturlig utvecklingsstege – en 16-åring anses vara mer utvecklad än en 7-åring. Alla får dock, om de så önskar spela i den ursprungliga klassen som är öppen för alla.

Motsvarande undantag har gjorts för damer. Troligen inte för damernas skull, utan mer för att passionerade boulespelare ska få tillfälle att spela oftare, utan att mötas av alltför många invändningar från oförstående fruar och flickvänner. De senare kan ju följa med och spela ihop för att ha något att göra medan den ”riktiga” boulen pågår intill.

I vårt land har det visat sig, att de kvinnor som blir riktigt bitna föredrar att spela öppen klass.
Allt detta tänkte SBF på, då man inrättade en särskild klass för äldre boulespelare. Det har tidigare aldrig ifrågasatts. Frågan har egentligen mest gällt var gränsen ska gå. När blir man egentligen veteran? Ja, känslomässigt blir man det aldrig. Men rent fysiskt alltså.

Just nu har krafter släppts lös inom den internationella boulen, där man går ifrån principen om öppen klass. Det europeiska förbundet, CEP, började med att inrätta U23-EM för herrar och damer (med förbud för damer att delta i herrklassen). I år fullföljde man det, under högljudda protester från SBF, med att inrätta ett herr-EM i stället för vad som vore naturligt – ett öppet EM. Det sägs att även det internationella förbundet, FIPJP, tänker göra något åt VM i öppna klassen.

Den debatt som satts i gång här på bloggen gäller formellt hur man ska ta ut landslag i boule. Den är helt OK, men för att komma bort från argumentation som mest tar hänsyn till personliga krav och önskemål, skulle det underlätta, om vi vore överens om utgångspunkten.

Det är den jag försökt teckna här ovan.

Uttagningsformerna vill jag komma tillbaka till.

Carlos Soto sa...

Intressant debatt.

Hasse har alldeles rätt i att det finns viss misstro eller avsaknad av empati för veteran boule.
Men finns det även åldersdiskriminering som en del äldre misstänker? Ibland låter de så.
Ta ett exempel:
Varför finns det ranking och seedning för Öppna och V 55+ men INTE för V65+ som är faktiskt det största i SM? I V65 kan det gå så illa att man rakar mötta i sin grupp tre lag som är DM vinnare i sina respektive distrikt.

Vad skulle man kunna göra för att öka förståelse för varandra?
Jag vågar kasta en idé.

Inför en ny klass i SM: Öppen + Veteran Dubbel.

Smaka på det.

Unknown sa...

Anders T:

Vi är kanske inte SÅ överens, men det kvittar. Min mening med att gå in här var att få in argument som jag tyckte saknades. Nu har ju även sportchefen yttrat sig, det är bra.

Jag vill förtydliga min fråga: Vill spelarna ha ett landslag med FK? Det är meningslöst med en FK om det handlar om att ta ut redan färdiga lag.

Vill veteranerna spela i sina egna konstellationer handlar det om att utforma ett landslagskval som är utslagsgivande och lagom omfattande.

Den danska lösningen verkar ju väldigt omfattande, man lägger ned enorm tid för att sålla ut det lag som ska representera landet i veteranklassen. Var, när och vid hur många tillfällen gör detta landslag sin uppgift? Jag menar att man bör ha någorlunda proportioner mellan det ena och det andra.

Ett omfattande landslagskval gynnar inte nödvändigtvis veteranklassen som helhet. Ett överdrivet fokus på veteraneliten ger mindre kraft och utrymme för tävlingar som lockar bredden.

Det vi är överens om Anders är att nuvarande landslagskval skulle kunna utvecklas. Man kan t.ex. tänka sig fler tillfällen att kvalificera sig till slutspel. Trippelknock tycker jag är en fantastisk spelform när den passar, hälften sållas ut på 5 omgångar - perfekt i detta sammanhang. Men att ta ut ett landslag från de 8 bästa lagen kanske kunde få ta lite mer tid än en dag.

Anders Larssons idé om en bouletour för V55 låter f.ö. intressant.

Visst ska vi sedan jobba för att få mer internationell vet-boule, men det lär ta lite tid. Just nu håller jag med HH om att SBF bör fokusera de internationella kontakterna på att förhindra att den öppna klassen försvinner och ersätts av låsta dam- och herr-klasser.

Ante sa...

Herregud...att dra upp detta med låsta dam/herr-klasser vs öppen här???Självklart är man inne på HH/AL:s linje där.Tror övervägande delen av boulespelare håller med.
Kan man ju ställa sig många frågor här.Varför finns damklass?Damer har ALLA möjligheter att bli prexis lika bra som killar...inte i fotboll,inte i hockey...men def i boule och curling.
Men för mig gällde detta vett-boule.Ingen kan ju kräva att samma uppmärksamhet ska riktas åt vett som te öppen.Själv skulle jag aldrig ta bort mitt intresse för den RIKTIGA boulen som då är våra EM/VM-landslag.
Vad jag däremot påstår/tror är att lite mer uppmärksamhet borde riktas mot att försöka utöka internationell vettboule.Tror HH har jobbat för det.
Asså...ett ökat intresse för vettboule (lite mer internationellt lir med vettiga uttagningar) ökar oxå intresset för boule överhuvudtaget.
SM/DM fungerar ju utmärkt som det nu är t.ex.L-kval å dyligt e skitkul...men SM-vinnarna borde (om dom vill) få representera Sverige TILLSAMMANS med ett av UK/FK uttaget lag.Kan ju gälla BÅDE öppen å vett.Går ju att laborera mellan lagen ändå om man vill å tycker det är nödvändigt.
Men...ahhja...vettboule behöver lite fler stortävlingar oxå...typ SWIO m.fl.Nu finns väll eg bara SM.

Hasse Hagberg sa...

Den intressanta veterandebatten handlar som bekant även om hur veteranlandslaget ska tas ut. I sammanhanget har också formerna för veteran-NM berörts. Båda är viktiga frågor, åtminstone för de veteraner som har elitambitioner. Ska vi anta att det kan röra sig om högt räknat 300 personer. För övriga ca 4200 licensierade veteraner inom SBF, är det kanske egalt hur det går till.

Då SBF år 2002 på förslag av dåvarande landslagsgruppen beslöt att inleda ett landskampsutbyte med Danmark och Finland, stod det tidigt klart, att landslagsuttagning genom en förbundskapten skulle vara ointressant. Skälen härtill var tre.

För det första förekommer inga stora internationella mästerskap i klassen och en långsiktigt arbete med en stomme av duktiga veteraner tedde sig fåfängt av medicinska skäl. I debatten har framförts, att detta skulle vara ett felaktigt antagande, eftersom äldre människor mycket väl kan förbättra sig även inom boulen, om de tränar flitigt. Det är sant, men det går inte att bortse ifrån att utvecklingskurvan för äldre människor är omvänd mot den för ungdomar. För det andra fanns ingen icke klubbunden tävling inom veteranklassen med urvalsinslag. Det skulle motivera en kvaltävling. För det tredje är kunskapen om veteranernas inbördes nationella spelstyrka väldigt dålig, varför en uttagning genom FK eller UK med fog skulle kunna kritiseras av personer som skulle anse sig besitta bättre kunskaper än de uttagningsansvariga.
Därför har vi redan från starten tillämpat landslagskval inom veteranklassen.

Kval har också nackdelar. Precis som Anders Tapper påpekar, kan den som är sjuk eller måste vara på sin arbetsplats under kvaltävlingen inte spela till sig en landslagsplats. Det är sant, men vad skulle i så fall vara alternativet, förutsatt att man inte vill ha en central uttagning?
Under de år som landslagen tagits ut genom kval, har inga invändningar framförts mot uttagningsmetoden. De lag som spelat till sig landslagsplatser har ansetts vara värdiga uppdraget.

Under 2008 inträffade emellertid förändringar i landskampsutbytet, delvis på initiativ av SBF. Innelandskamperna upphörde av ekonomiska skäl och därtill bestämdes att NM för veteraner som inleddes år 2004 skulle vara öppet för alla veteranlag, förutom de två officiella lagen, som skulle tas ut på vanligt sätt. Man skulle alltså i fortsättningen inte ens behöva delta i landslagskvalet för att bli nordisk mästare. Det skulle räcka med att anmäla sig till NM-tävlingen, som till vilken annan bouletävling som helst, vinna den och bli nordisk mästare. Man skulle t o m kunna delta i landslagskvalet och misslyckas där och ändå bli nordisk mästare genom att snuva de inkvalade lagen på segern.

Precis så gjorde Anders Tapper och hans två kompisar Leif Ljungsryd och Palle Olsen i år.

Utom de åtta officiella landslagen från de fyra nordiska länderna deltog 44 lag i årets NM. Tävlingen verkar populär.
I motsats till vad man skulle kunna vänta, har det inte hörts ett knäpp av klagomål från dem som genom starka insatser i kvalet lyckats skaffa sig landslagsvärdighet. I stället förefaller det som om segraren Anders Tapper är missnöjd med tingens ordning.

Han verkar föredra att veteranlandslaget skulle ha tagits ut av en förbundskapten. Eller också verkar han anse, att vi borde ha ett kvalsystem av det komplicerade slag som det danska förbundet använder sig av. Där tas landslagen ut efter en kedja av regionala och centrala tävlingar, enligt den danska text han lagt in i debatten.

För mig förefaller det som om Anders Tapper talar emot sig själv.

Slutsats: varken Anders Tapper eller signaturen Ante har ännu så länge övertygat mig om, att förbundet skulle vara fel ute med sin uttagningsmetod.

Här handlar det sannerligen inte om prestige. Här handlar det om att väga argument mot varandra.

Veteran-NM har nu arrangerats två gånger i den nya ordningen. Själv har jag tillsammans med några inblandade diskuterat en möjlig förändring. Jag ber att få återkomma om detta.

Ante sa...

Av din sissta komentar att dömma går det alltså ut på att övertyga DIG...och ingen annan...om att fler möjligheter finns att utveckla vettboule.Då det för mig ter sig totalt omöjligt...ger jag upp.Viker mig,lägger ner...å bugar.U,re the presidente...och ingen annan.
F Ö vill jag ha fler OCH STÖRRE vett-tävlingar typSWIO å 4-ling.Spec på innesäsong...eller rättare sagt ÖNSKAR att där fanns.Tror nån skulle tjäna på de faxtiskt.Bju jag på :-).Mozz.
Anders Ante Strand...med själv-påtagen titel Orakel.

Anders T. sa...

Jag ska försöka besvara alla de 3 inlägg som kom i princip samtidigt i fredags morse/fm (7 augusti).

Håkan - Tack för gratulationerna. Det gick ju bra för er till slut. Det måste vara inspirerande att serien blivit jämnare. Förhoppningsvis har den blivit det pga. att det tillförts fler bra lag och inte för att ni blivit stelare. (nu raljerade jag lite  )
-------------
Anders L – Rätt, man bör naturligtvis ha klart för sig vad man vill uppnå med en FK.

F.ö. så glömde du, vad gäller ”priserna” att det också har startats upp en flernationstävling. Jag tror den spelades i Danmark 2008 och har, vad jag förstår av den information som jag fått, samlat på sig sex nationer hittills till 2009 års upplaga. Skulle tro att det vi ser här är ett ev. blivande veteran-EM. Dessutom kommer vinnarna av Svenska cupen att få någon ”uppmuntran” framöver också. Så visst finns det väl en hel del att spela om.

Att förändra systemet är ju just vad jag vill, sen om det är med eller utan FK blir en annan fråga. Vad gäller bouletour så finns det redan nu nationella tävlingar för veteraner (bl.a. i Varbergs och Örestad dessutom kommer väl SWIO’n också) vilket i sig borde kunna generera en bouletour för veteraner.

Det är förvisso betydligt fler spelare i veteran än öppen, men jag tror inte där finns fler inom det intressanta skiktet, men det är möjligt att jag har fel.
-------------
Hasse Hagberg – Du har mage att påstå saker om mig eller vad jag skrivit. Vill du raljera över andra personer så gör det på fakta och inte på dina spekulationer. Jag har skrivit ”att jag aldrig varit bättre som boulespelare än vad jag är just nu (allt enligt mitt eget tycke) och inget annat. Även jag har (mängder) av gråa hår, är inte lika rörlig i kroppen som förr, har förvisso ännu så länge bra syn, men även det är en tidsfråga, osv. Sen är det faktiskt så att vi åldras redan från första dagen av vårt liv men varför måste vi gå och känna efter?

Vi borde kunna nöja oss med att spela i samma klass skriver du. Ja, det är din åsikt, inte min. Varför spelar du själv i veteranklass? F.ö. har väl du själv varit med om att fatta beslut om bildandet av vissa klasser om jag inte missminner mig.

Sen spekulerar du om damklassen också. Den infördes väl för att få in fler damer i boulen och inget annat, vill jag minnas. Rätt eller fel kan naturligtvis diskuteras. Man kan ju såklart ha följande åsikt: Antingen har vi en damklass och en herrklass eller så har vi en öppen klass. Att ha både dam och öppen klass men ingen herrklass kan väl te sig lite märkligt. Om det sen ska finnas åldersuppdelningar är också en annan fråga.

Jag håller däremot med dig, liksom med Anders L. och en del andra om att det är rätt att börja med utgångspunkten/-erna.

Då är det väl också rimligt att man försöker hitta positiv argumentation som beskriver varför vi ev. ska ändra och inte argumentation om varför vi inte ska ändra. Hittills verkar det som om den sista metoden är vanligast förekommande. Men det är möjligt att jag tolkat det ni skriver på ett felaktigt sätt, så då får ni gärna rätta mig.

Med önskningar om ett framåtskridande för all boule tecknar jag – God natt!

Anders T. sa...

Leif – Jag tycker inte alls att vi står särskilt långt från varandra. Jag tycker också att det är bra att du liksom andra för in mer och annan argumentation, för det är lätt att man fastnar i sina egna tankebanor.

Vill man ha spelarnas åsikt får man väl fråga på ett klokt sätt. T.ex. via en seriöst utformad enkät utan styrning mot det resultat som önskas uppnås.

Jag har ju nu inte föreslagit den danska modellen, bara pekat på andra möjligheter. Man hittar alltid något positivt med de flesta system och det anser jag man ska ta tillvara på.

Jag ät nu inte säker på att bredden minskar pga. ett elitsatsande. Det kan kanske t.o.m. vara tvärtom då man ofta hör att ”det är inte lönt att ställa upp när de är med” osv.

Ante – fortsätt du debatten allas åsikter behövs. Det går att påverka.


Ha det bra båda!

Anders T. sa...

Hasse H. – Jag tror att ditt antagande är ganska rätt vad gäller antalet veteraner med elitambitioner. Jag tror dock att övriga har ett intresse av hur det går för ”deras” landslag, så även för dem kan det vara intressant.

2002 är 7 år tillbaka i tiden. Det pågår ständigt en utveckling och många människor triggas av utveckling. Det börjar väl så nätt komma fram lite V.-tävlingar på olika håll vad jag förstår.

Du har uppenbarligen svårt för att släppa den medicinska biten. Ett fåtal personer inom olika idrotter lyckas bita sig kvar i eliten en längre tid, de flesta ersätts efterhand.

Brasilien har ett antal miljoner invånare och det påstås att de har lika många FK. Kritik måste man lära sig att hantera, man behöver inte ha gjort något fel bara för att andra tycker så.

”inga invändningar har framförts mot uttagningsmetoden.” Jag gör det ju och några till tycker jag. Tiderna förändras och vi med dem som det så vackert heter ibland.

Ekonomin måste gå att lösa. Kunde jag ordna sponsorer till SsBF’ dubbelmöte med danskarna så bör väl förbundet klara av det också. Vi (veteranerna alltså) betalar ju ändå in en hyggligt stor slant till förbundet.

Behåll NM som den är (med små justeringar kanske) för den är bra. Nu finns det väl några länder som är av en annna åsikt iofs. Så det kanske blir en ändring igen???

Jag vill inte kalla mina inlägg för klagomål men visst jag har synpunkter och det är väl bra. För det kan ju leda till en förändring till det bättre kanske och det är väl förbundets målsättning får man hoppas.

Och som tidigare sagts, jag har inte påstått att vi ska kopiera den dansk modellen bara pekat på att det finns fler system. I mitt jobbär jag van vi att ”stjäla” idéer och därefter utveckla dem. Andra ”stjäler” sen mina och gör samma sak.

Om du struntar i att försöka analysera vad jag kan mena med det jag skriver så får du kanske nya infallsvinklar, vad vet jag.

Precis som Ante skrev, det är inte du som ska övertygas, du är en av dem. Som jag ser det är man inte helt prestigelös när man försöker hitta fel i den andres argumentation istället för att leta det positive. Det liknar då mer politikers sätt att argumentera. Du är inte politiker väl :-).

Bra om du kan lyfta frågan. Jag tror nog att du har både möjligheterna, nätverken och annat för att, om inte få till en ändring så i alla fall att penetrera frågorna. Ser fram emot fortsatt debatt som förhoppningsvis leder till en positiv utveckling.

Jag hoppas också att en fortsatt debatt förs på ett bra sätt i positiv anda, och det är ok att skoja, sätt bara en smiley bakom.

Ha det bra i Holland, för dit ska du väl! och lycka till för de "svenske".

Anders T. sa...

Hasse H. – Jag tror att ditt antagande är ganska rätt vad gäller antalet veteraner med elitambitioner. Jag tror dock att övriga har ett intresse av hur det går för ”deras” landslag, så även för dem kan det vara intressant.

2002 är 7 år tillbaka i tiden. Det pågår ständigt en utveckling och många människor triggas av utveckling. Det börjar väl så nätt komma fram lite V.-tävlingar på olika håll vad jag förstår.

Du har uppenbarligen svårt för att släppa den medicinska biten. Ett fåtal personer inom olika idrotter lyckas bita sig kvar i eliten en längre tid, de flesta ersätts efterhand.

Brasilien har ett antal miljoner invånare och det påstås att de har lika många FK. Kritik måste man lära sig att hantera, man behöver inte ha gjort något fel bara för att andra tycker så.

”inga invändningar har framförts mot uttagningsmetoden.” Jag gör det ju och några till tycker jag. Tiderna förändras och vi med dem som det så vackert heter ibland.

Ekonomin måste gå att lösa. Kunde jag ordna sponsorer till SsBF’ dubbelmöte med danskarna så bör väl förbundet klara av det också. Vi (veteranerna alltså) betalar ju ändå in en hyggligt stor slant till förbundet.

Behåll NM som den är (med små justeringar kanske) för den är bra. Nu finns det väl några länder som är av en annna åsikt iofs. Så det kanske blir en ändring igen???

Jag vill inte kalla mina inlägg för klagomål men visst jag har synpunkter och det är väl bra. För det kan ju leda till en förändring till det bättre kanske och det är väl förbundets målsättning får man hoppas.

Och som tidigare sagts, jag har inte påstått att vi ska kopiera den dansk modellen bara pekat på att det finns fler system. I mitt jobbär jag van vi att ”stjäla” idéer och därefter utveckla dem. Andra ”stjäler” sen mina och gör samma sak.

Om du struntar i att försöka analysera vad jag kan mena med det jag skriver så får du kanske nya infallsvinklar, vad vet jag.

Precis som Ante skrev, det är inte du som ska övertygas, du är en av dem. Som jag ser det är man inte helt prestigelös när man försöker hitta fel i den andres argumentation istället för att leta det positive. Det liknar då mer politikers sätt att argumentera. Du är inte politiker väl :-).

Bra om du kan lyfta frågan. Jag tror nog att du har både möjligheterna, nätverken och annat för att, om inte få till en ändring så i alla fall att penetrera frågorna. Ser fram emot fortsatt debatt som förhoppningsvis leder till en positiv utveckling.

Jag hoppas också att en fortsatt debatt förs på ett bra sätt i positiv anda, och det är ok att skoja, sätt bara en smiley bakom.

Ha det bra i Holland, för dit ska du väl! och lycka till för de "svenske".

Hasse Hagberg sa...

Hur ska veteran-NM bli bättre?

De nordiska bouleförbunden bestämde förra året att veteran-NM skulle vara öppet för alla veteranlag. Liksom tidigare skulle förbunden ta ut två officiella landslag, men alla andra som så önskade skulle också få vara med.

De officiella lagen tas ut på olika sätt. I Danmark och Sverige har vi särskilda kvaltävlingar. Från Finland kommer de bästa från finska mästerskapen och norrmännen har ett kval dit det inte kommer så många deltagare, eftersom de som kvalificerar sig får betala sina omkostnader själva.

NM spelas enligt det schweiziska systemet (monrad) med fem 60-minutersmatcher och slutspel för de åtta främsta. Det blir åtta matcher och årets tävling i Göteborg höll på långt efter mörkrets inbrott.

Det visade sig, att bara ett av åtta officiella landslagen gick till slutspel. Det var ett av de danska lagen förresten. Till semifinal gick bara lag som så att säga anmält sig själva och allihop var svenska.

Resultatet bådar inte gott för kommande kvaltävlingar. Varför ska man offra två helger för att kvala till NM, då man lika gärna kan anmäla sig direkt?

Under tävlingen kom också fram synpunkter på att tävlingsdagen blev alldeles för lång. Varför inte spela i två dagar i stället för bara en?

Här är ett förslag till förändring.
Spela NM i två dagar i fortsättningen. Låt de icke officiella lagen mötas i en uttagningsgtävling på lördagen. Uttagningstävlingen är liksom idag en femmatchers monrad. Samtidigt möts de åtta officiella lagen i en inbördes tävling, där de klassas från ett till åtta. De åtta bästa från uttagningstävlingen går till slutspel på söndagen tillsammans med de officiella lagen. Deras spelstyrka kan då läggas till grund för söndagens spelordning. Då spelas fyra pooler och därefter kvartsfinaler osv. Det blir alltså högst sex matcher för finallagen. Tidsbegränsning behöver inte tillämpas.

För de utslagna lagen från lördagen plus eventuella nytillkomna arrangeras en trippeltävling på söndagen.
Med den föreslagna ordningen ges de officiella landslagen lite större chans. Det ter sig rimligt med tanke på hur de kvalificerat sig. Samtidigt blir det fortfarande en mycket god möjlighet för vilket lag som helst att bli mästare. Om det råkar ha en bra dag.

Kom gärna med synpunkter på det här förslaget. NM för veteraner har ännu inte hittat sin slutliga form.

Anonym sa...

Det är som vanligt svårt hitta den
gyllene medel-vägen, som tillfredsställer alla önskemål...

Ante sa...

Skippa landslagskvalet...skicka SM-mästarna PLUSS ett lag uttaget av nån/ngra ansvarig/a.Eller gå efter ranklistan.Va ska vi ha LK för när NM ändå är öppet för alla?Får vi färre tävlingar oxå...prexis som JAG vill.Har jag fattat det rätt bör Anders T näxta år ha sitt lag klart för spel i landslagsform...å Jonny/Simon ligger högt på ranken.Men...DÄR ere nog kört
;-).Nått får mig att tro att dom uttagna lagen kommer fr Stockholm även då :-).HH:s förslag är ok...förutom att det bara bör vara 4 lag vidare fr vardera grupp te Söndaxliret.Blir mer spännande på Lördagen då.
Anders Ante/Myran/Oraklet
Strand :-).