måndag 25 maj 2009

Skyttekval i Wästgöta-Dahl ser inte ut som andra skyttekval.
Konsekvenserna av årets kval har blivit ett par turer fram och tillbaka, med olika segrare och SM-representanter. Förmodligen är den sista turen inte i land än.

Tävlingskommitténs ordförande menar att det är självklart att distriktens kval ska följa det nationella finalspelet.
Wästgöta-Dahls huvuddomare ångrar att han tillät duellskytte och menar att nio klot hade räckt för att utse distriktets främsta skyttar.

Vem har rätt och vem har fel?
Hur fria ska distrikten vara att bestämma sina egna regler?
Bör det nationella förbundet göra det åt dem eller är regionala avvikelser, som den här, helt i sin ordning?

9 kommentarer:

Lärarjäveln sa...

Avvikelser är i sig inte bra, det borde genomföras likadant landet över. MEN, jag tycker inte det är problemet i det här fallet. Tävlingsledningen gav tydliga direktiv om vad som gällde. Jag är en av de olyckskorpar som satt med i tävlingsjuryn och bestämde om eländet innan start. Upplägget från arrangören var från början att skyttarna själva skulle döma åt varandra, indelade i minigrupper med flera deltagare från samma klubb i olika grupper. Den galenskapen är jag glad att jag var med och förhindrade. Vi försökte också få till fulla kvalserier, men det ansågs för tidskrävande och vi beslöt om en avskalad variant. Känner såklart att det var tråkigt att vi inte läst tävlingsreglerna ordentligt vad gäller duellskyttet.
Att man in efterhand går in och ändrar förutsättningarna för kvallificeringen är katastrof. Man sade uttryckligen att de två bästa duellskyttarna skulle gå vidare. Hade alla inblandade vetat om att det enbart var resultaten som var kvallificernade hade åtminstone Mattias valt att slutföra den finalserie han avbröt när han stod som klar segrare!

Hasse Hagberg sa...

Hur brukar man säga? Man tar sig för pannan!

Maken till hönsgård får man leta efter. Ändå tycker jag bestämt, att förbundet i största möjliga utsträckning ska lämna fältet fritt för distrikten. För mig är det inga problem om det är olika regler i distrikten. Huvudsaken är att man följer de regler som angetts i förväg!!!!!För det första borde Wästgöta-Dahl ha utsett en domare i DM som kan reglerna.

För det andra borde domaren ha följt de regler han själv (eller distriktet) satt upp före tävlingen.

För det tredje är reglerna i TB ganska - jag säger ganska - tydliga. Där framgår hyfsat tydligt, att kvalet till SM ska vara poängskjutning och att distriktet om det så önskar kan använda sig av duellskjutning för att kora en distriktsmästare. Resultaten i denna duellskjutning får INTE räknas in i kvalet till SM.

För det fjärde har distriktet valt att av tidsskäl ändra på tävlingsformenn genom att ha färre skjutstationer. Jag tycker att det är en fullt normal åtgärd, om man ska lägga tävlingen på distriktsnivå. Men nu är det ju så, att TB föreskriver exakt hur skyttetävlingen ska gå till. Här tycker jag att TB borde ändras, så att distrikten får större frihet.

Slutligen:
Anledningen till att skyttereglerna är så omsorgsfullt angivna i TB är att Stockholmsdistriktet hade en fiffig lösning, det första året, då kvalet lades på distrikten. Man lät skyttarna betala för varje försök och de fick göra hur många försök som helst. Skyttarna tyckte det var skitkul och distriktet fick in en hel del pengar. Men då reagerade några surkorvar ute i landet och lade sig i stockholmskvalet och därav detaljreglerna i TB!

Låt distrikten fritt bestämma hur skyttekvalet ska gå till.

T o m om de vill ha Djurgårdskallë!

Unknown sa...

Det var ju tråkigt det här trasslet i WDBF. Hoppas ni hittar någon sportsligt bra lösning.

Som gammal föreningsnörd tycker jag det var ett intressant problem ;o), och skulle vilja "hjälpa till" med lite regeltolkning. Jag tror nog att TK bör se över tävlingsbestämmelserna ang kvalet till Skytte-SM, för det är inte glasklart. Jag vet inte hur HasseH läser TB, men jag kan inte se att det distriktsvisa kvalet skulle vara detaljreglerat. Distrikten behöver inte anordna DM i skytte, och DM behöver inte vara kval till SM. Citat ur TB bilaga C (något förkortat):

”Kvalificering till Skytte-SM sker i distriktens regi som utannonserad kvaltävling till Skytte-SM. Kvaltävlingen genomförs lämpligen i samband med något annat arrangemang, men kan även genomföras separat. (...)
Om ett distrikt väljer att ha ”duellskytte” skall högsta poängserie ligga till grund för kvalificering till SM. Detta för att inte redan kvalificerade skyttar skall kunna slå ut andra skyttar.(...)”
Det här är vad som står om det distriktsvisa kvalet, resten är en beskrivning av hur SM-tävlingen ska gå till, eller? Reglerna för SM-skyttet är inte direkt tillämpbara för kvalificeringen, eftersom de stipulerar semifinal och final. Eftersom det i lite svepande ordalag står att distriktet kan välja om de vill ha duellskytte i sitt kval, så kan man mycket väl dra slutsatsen att de detaljerade regler som finns senare i bilaga C inte är bindande för kvalet till SM. Jag skulle tolka TB så att de tävlande med högst poängserie i den grundomgång som genomförs (hur den nu ser ut) ska vara kvalificerade till SM.

När det gäller skytte som DM-klass är det däremot klart uttalat i kap.5 att SM-reglerna i bilaga C gäller. Formellt sett menar jag alltså att WDBF:s skyttetävling duger som SM-kval (kvalomgången alltså), men att det är tveksamt om den är giltig som DM-klass! Som jämförelse skulle man kunna fråga sig om vinnarna i en DM-trippel där matcherna i slutspelet av tidsskäl spelas till 9 ska få kallas distriktsmästare och få RF-plakett etc.?

Jag minns att det var en diskussion om StBF:s originella kvaltävling första året. Jag har inte kollat upp ordalydelsen i det efterföljande beslutet på SBF:s stämma, HasseH kan mycket väl ha rätt i att det finns beslut i den riktning han beskriver. Poängen är att det ska man inte behöva ha koll på som arrangör. Det ska räcka med att läsa innantill i TB för att kunna genomföra en tävling på korrekt sätt. Bilaga C i TB bör därför kompletteras med ett separat stycke om det distriktsvisa kvalet. Där bör det tydligt framgå vilka av reglerna för SM-skyttet som är obligatoriska även vid kvalet. Det skulle heller inte skada om det står hur man bör gå tillväga om Skytte-DM även gäller som SM-kval.

Om jag satt i WDBF:s styrelse (eller TK om saken hamnar där) skulle jag nog vilja ge tillbaka DM-medaljerna till de som ursprungligen vann dem. Som distriktsmästerskap var ju tävlingen rättvist anordnad vad jag kan förstå, även om skjutserierna var förkortade på ett sätt som inte har stöd i TB. Däremot tycker jag finalisterna får acceptera att det är de som sköt bäst i kvalomgången som är kvalificerade för SM. Det står uttryckligen i TB, distrikten får inte utse sina representanter till SM genom duellskjutning, det är poängserien i grundomgången som räknas. Att förutsättningarna inte var korrekt meddelade i förväg spelar i det här fallet inte någon roll för spelarnas prestationer. Alla deltagare sköt så bra de kunde för att nå de fyra semifinalplatserna. Därför kan man utse de två främsta som distriktets representanter i SM.

Om ni kommer fram till att resultatet inte är giltigt som SM-kval så finns väl bara en annan lösning: Ordna en ny kvaltävling till Skytte-SM i samband med en regional tävling i distriktet.

Znakebite sa...

Vad finns rättvisan i att den som lyckas få bäst resultat under dagen har kvalat sig direkt till SM?

Jag tycker att man ska vinna DM för att gå vidare till SM.

Som reglerna är nu så är det inte säkert att DM-vinnaren får skjuta i SM.
Ska den som vinner en match med hela 13-0 under dagen i singel-SM automatiskt gå vidare till kvartsfinal eftersom ingen annan vunnit med med 13-0 den dagen?

Jag tycker att DM ska ske på samma vis som i SM. 8 bästa kvalare går vidare till kvarten där nästa moment, duellskjutningen, börjar.

En duktig skytt som kan "slappna av" under kvalet behöver ju, med dagens regler, inte kämpa sig till en DM-titel. Det är ju i duellskyttet som tävlingsmomentet ligger anser jag.

Unknown sa...

Jovisst, DM ska vara som i SM, det är det som står i tävlingsreglerna. Men det är poängskjutning i kvarten, duellskytte börjar först i semi.

Jämförelsen med 13-0 i matchspel är ju inte relevant, det kan ju bero på motståndet. I skytte hänger det bara på en själv i poängskjutningen, det är därför det är rättvist. Och det bör vara 20 skott i serien för att det ska bli utslagsgivande.

Det där med att vinna DM för att gå vidare till SM är en helt annan fråga. Det borde väl i så fall gälla alla klasser. Men jag vill att SM och DM ska vara olika tävlingar, DM ska inte vara en deltävling i SM.

Znakebite sa...

När det nu är så att man ska kvalificera sig till just skyttet så tycker jag också att skyttet ska gå till som i SM.

Hur löjligt vore det inte om bäst resultat under dagen vann SM.

Ingen bör vinna utan att ha gjort sig förtjänt av den genom att klarat av pressen med kvarts-, semi- eller final.

13-0 jämförelsen är ju relevant.
I SM gäller det ju att slå någon annan för att erövra guldet. Likadant bör det vara för att kvalificera sig till ett SM.

Det är löjligt att låta en turomgång utan press avgöra.
De som ändå är så bra att de sällan får under ett visst antal poäng även borde kunna prestera man mot man, det är ju duellen som fokuserar den hungrige medelboularen att prestera.

Att kvalet består av två skjutningar på DM är väl en gång konstruerat så för att även ge medelboularen en chans att ta sig vidare och få möta dem som ändå med lätthet går vidare. Vad är "proffsskyttarna" rädda för? Att inte kunna prestera inför publik eller?

Mattias Thorell sa...

Hallelulja!!

Ante sa...

Dom 8 som kom 3-10:a borde ringa te nån å säga "vi skiter i det där.2 st har redan kvalat in...låt dom 7:ta på SM".
Domaren/TK i tävlingen ifråga borde "reklameras"...även om man faxtiskt har förståelse även för dom här.Ehh...på nå sätt.Ehh...eftersom det inte är så lätt att hålla reda på,t i den hönsgård som nu verkar råda.Mozz.

Hasse Hagberg sa...

TK har sagt sitt och gjort det enda rätta: nytt skyttekval i Wästgöta-Dahl.

Låt mig bara peka på två punkter i Lasse Francks referat. Där tolkar TK skyttereglerna för distriktskvalet så, att det två högsta serierna ska gälla, oavsett om resultatet uppnåtts vid duellskjutning eller inte. Det kan inte vara rätt.Såsom bestämmelsen är utformad i TB verkar det som om just själva kvalskjutningen ska gälla. Ev duell tillkommer bara för att distriktet ev vill utse sin mästare på det sättet. Resultatet i duellskjutningen får inte räknas vid kval till SM.

En annan sak är, att den mycket detaljerade regleringen av distriktskvalen är ett uttryck för onödig klåfingrighet. Förbundet ska lägga sig i så lite som möjligt. Det gäller också den anmälningstid som TK fastställt. 3 juli ska skyttarna till SM vara anmälda, säger TK.

Varför det, frågar man sig. SM akjutningen går ju inte förrän den 19 juli.