torsdag 8 januari 2009

Stort och inomhus

SWIO satsar på att bli Europas största internationella inomhustävling i boule.
Är den det?
Ska du dit?
Ligger den på rätt plats?
I rätt tid?
Vad tror och tycker du om initiativet?

2 kommentarer:

Mattias Thorell sa...

På svenskboule.se kan vi idag läsa om att Swio har förlängt sin anmälningstid till den 18 januari, för att kunna få fler lag anmälda.
Dem hade hoppats på 120 lag, men når ”bara” upp till 100. Många lag från flera länder är anmälda och dem hoppas på flera efter att förbundet bjudit in flera länder.

Swio med tillhörande organisation har gjort ett fantastiskt arbeta och dom har, enligt mig, verkligen lyckats.

Men, hur påverkar detta befintliga tävlingar som har under, i vissa fall, flera år kämpat med sin organisation för att lyckas med sin tävling.
24-timmars i Höganäs har under flera år varit fullbelagd, så även i år.
Fyrlingen gör sitt tredje år och har 200 personer anmälda.
Många satsar timmar och pengar på att få en tävling som når utanför landets gränser.

Förbundet har valt att satsa helhjärtat på Swio, detta gör att andra tävlingar hamnar i skymundan på ett sätt som inte är till deras fördel. Hur drabbar detta övriga tävlingar?

Jag tycker det är fel av ett förbund att göra så, det blir liksom att sparka undan benen på oss andra.

Lennart Rasmusson säger:
En annan oväntad miss är att tävlingen kolliderar med en stor nationell tävling i tyska Bremen.
- Det var naturligtvis ingen av oss som ville ha det så och jag har talat med den tyska arrangören och bestämt att vi ska undvika krocken 2010.

Han säger också:
Från början var målsättningen att komma upp i 120 lag det första tävlingsåret.
- Den når vi inte upp till. Eliten har vi med - jag tror inte att jag sett någon tävling som har så många svenska elitlag på plats - men vi har inte fått gehör från bredden

Ingen verkar se ett bekymmer i att tävlingar krockar inom Sverige, kanske inte finns någon konkurens bland spelare i Sverige. Men internationell blir det oerhört svårt att ”fajtas” om de europeiska lagen. Tror inte så många lag från de europeiska länderna väljer att åka till Sverige 3 gånger under 7 veckor.

Jag tror även att det blir konkurens om ”breddspelarna” som Rasmusson pratar om. 24-timmars, Fyrlingen och Swio är alla relativt kostsamma och tidskrävande att spela, därför blir det naturligt att kanske inte spela alla.

Helgen innan Swio är det även Svenska cupen i öppen klass. Kan dessa 3 tävlingar dra ner deltagarantalet i Sveriges största tävling för klubblag? Ja, jag tror det tyvärr. Kanske inte för de stora klubbarna, men för de mindre blir det ofta svårt att få ihop lag. Man får prioritera helt enkelt.

Vad vill jag nu med detta?
Jag ser en fara i att ett förbund favoriserar en tävling, jag ser också ett stort problem i att förbundet ger sanktion åt en så stor tävling under den tidsperioden. Älskar tänket hos Swio, men kanske på en annan del av året!

Men det är ju givetvis mina åsikter.

Vad tycker ni?

Mvh
Mattias Thorell
Club boule la Pomme de Pin

Ante sa...

Jag tycker som dig,Mattias.Det hadde alla ggr varit bättre att sattsa krut på 4-lingen (samarbete ÄR inte fel) än att ha 3 så stora tävlingar så tätt inpå varandra.Tror SWIO var ute efter 200 lag tillåmed.
Jag,som ändå måste räknas som en av Sveriges mest resglada bouler,skrev redan från början att SBF m.fl var helt fel ute.Bredd pallar/vill inte åka å möta elit SÅ ofta och så tätt.Då får vi allt jobba upp sporten te större än den är innan det.
OM man nu nödvändigt ville ha en stortävling till...så hadde Vett varit smartare som mål.Många där (bl a jag) som saknar fler speltillfällen med stort antal lag.
När en sån som mig väljer bort 2 av 3...så är det nått som def är fel.
Men...det här är bara onödigt att rita...för de e ju,nte många som lyss på,t ändå.Tyvär.
Jag önskar alla 3 tävlingarna lycka till med sina målsättningar...men...nått är fel.Nån har tagit fel beslut.Nån/ngra ere som inte fattar att för många tävlingar tar kål på varandra.