söndag 19 april 2009

Fler förslag och motioner - samt beslut

Styrelseförslag 9 gick igenom utan diskussion.
(Jean Amiot pläderade mot förslaget under bouletinget)

De motioner det diskuterades kring var:

Motion 1 - om hur valberedningen ska se ut.
Mötet gick på FS linje när det gäller antalet ledamöter, de ska fortfarande vara fem, men på motionär Rendefors och GBBFs linje när det gäller fördelningen mellan könen och olika åldersgrupper - där skrivningen ändras från "Ledamöterna ska vara lika fördelade mellan könen. Olika åldersgrupper ska finnas representerade" till "Ledamöterna ska i möjligaste mån vara lika fördelade mellan könen. Olika åldersgrupper bör finnas representerade".
Förslaget från Rendefors/GBBF orsakade mötets enda rösträkning och vann mötets gillande med siffrorna 26-21.

Motion 2 - om att ändra veteranåldern till 60 år - där mötet gick på FS linje och behåller nuvarande klassindelning.

Motion 4 - om införande av en förbundsserie för V65
Svealands Björn Knösch talade för motionen och berättade att DS upplever att önskemålet om en sådan serie är starkt.
FS Arne Teljer talade om att det bara är i Svealand det finns distriktsserier för klassen och att FS drar slutsatsen att behovet i övriga landet inte är så stort.
Hallands Bosse Nerman berättade att man i hans distrikt beslutat att på prov införa en distriktsserie för kategorin 75+, men yrkade avslag på motionen.
Avslag blev det också.

Motion 5 - om att under SM införa klassen Dam V55+ i singel och dubbel.
Wästgöta/Dahl pläderade för sin motion, "övertygade om att tusentals damer i landet skulle bli glada om vi biföll den".
FS yrkade avslag genom Hasse Hagberg .
FS veteranansvarige Arne Teljer anmälde en avvikande åsikt och höll med motionären.
Mötet höll med FS, visade det sig efter votering.

Motion 10 - om ungdom utan gränser
Östsvenska yrkade bifall till motionen genom Eva Padashifard och Göran Ivarsson.
FS yrkade avslag genom Ingela Eriksson.
Mötet höll med FS.

Motion 11 - om att upphöra med match om 3:e pris vid SM
Här utbröt en lång diskussion sedan Wästgöta/Dahl yrkat avslag på motionen genom Eddy Persson som menade att distriktets många duktiga ungdomar skulle tycka att det var väldigt tråkigt att inte få spela matchen. Det är skillnad mellan att "ta" och att "få" bronsmedalj, menade han.
Sedan talade ytterligare en rad inte hundraprocentigt ungdomliga herrar - Robert Boström, Bosse Nerman, Kenneth Eriksson, Pontus Thuresson och Jarmo Repka - om frågan med den utgångspunkten. Tills FS ordförande Robert Boström förklarade att han tyckte att det var olyckligt att motionen under mötet gjorts till en ungdomsfråga och att FS inte ser den så när de föreslår mötet att yrka bifall.
Därefter gjorde mötet som FS ville och beviljade motionen sedan votering begärts.

Motion 12 - om resekostnader och arrangörspremier
Jarmo Repka pläderade för motionen och modellen för ersättning i samband med resor till seriespelet som StBF lånat från handbollen. Enligt modellen delar alla lag i en serie på resekostnaderna och betalar samma summa - oavsett hur långt just det egna laget åkt. De som färdats längre får alltså pengar tillbaka, och de som inte behövt lägga ut så mycket på resor får betala till den gemensamma potten. De lag som arrangerar ett sammandrag premieras och behöver inte betala riktigt lika mycket som alla övriga lag.
FS vill utreda förslaget ytterligare med förhoppningen att det går att hitta ett enklare system.
- Det känns som om det här är onödigt invecklat och kräver mycket administration - som också kostar pengar, som Pontus Thuresson sade under bouletinget.
Mötet gick på FS linje.

Motion 14 - om MXt som DM-klass
Diskussionen var egentligen uteslutande semantisk och kretsade kring orden "bör" respektive "ska". (Måste man bjuda in spelare i en klass när man vet att den inte kommer bli tillräckligt stor för att spelas?) Alla distrikt får arrangera DM i vilka klasser de vill - utöver de som nämns i Tävlingsbestämmelserna.

Motion 19 - om hur ofta domarna måste döma
Svealands Bouleförbund pläderade för den egna motionen och menade att det är viktigt att domarna dömer oftare än en tävling varannat år för att hålla sig aktiva och uppdaterade. Hellre en mindre domarkår som är aktiv än en stor som inte är det, menade Svealand.
FS domaransvarige Andreas Engelmartin svarade att det mesta av det uppföljande arbete Svealand eftersträvar redan finns.
Bo Nerman yrkade bifall till FS svar.
FS svar bifölls. (SSBF röstade emot resten av mötet - inkl. Svealand...)

2009 års verksamhetsplan och budget
I enlighet med den anda i vilken mötet dittills agerat godkände det styrelsens förslag till verksamhetsplan och budget utan några som helst invändningar, frågor eller förändringar - utöver kosmetiska.
Det fanns ett antal korrekturfel även i verksamhetsplanen som noggranna ombud lagt märke till. Om de samtidigt noterade vilket innehåll som dolde sig bakom de stundtals felaktiga formuleringarna i planen framgick inte.
När FS budgetförslag för 2009 - där kostnaderna beräknas stiga med ungefär en miljon kronor i jämförelse med 2008 - skulle godkännas ställdes bara en fråga:
- Man blir ju lite nyfiken på vad som ligger bakom höjningarna...
- Det står i verksamhetsplanen, replikerade kassör Ingela Eriksson.
- Ska jag läsa den...?

Tyck gärna till om mötet och alla beslut här.

1 kommentar:

Rickard Nilsson sa...

Bronsmatchen borta.. lovely =)